OnderzoekPsoriasis

1 op 12 vrouwen ontwikkelt auto-immuunziekte

Studie schat risico van reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten in, 1 op 12 vrouwen ontwikkelt een auto-immuunziekte volgens recent onderzoek.

1 op 12 vrouwen ontwikkelt auto-immuunziekte

Amerikaans onderzoek wijst uit dat in de Verenigde Staten 1 op de 12 vrouwen en 1 op de 20 mannen tijdens hun leven een auto-immuunziekte ontwikkeld. Inflammatoire auto-immuunziekten zoals Reumatoïde artritis (RA) is een relatief veel voorkomende ziekte, zeker onder ouderen boven de 50 jaar. Onderzoekers zeggen dat het risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte afhankelijk is van meerdere factoren, waaronder leeftijd en geslacht, maar tot nu toe was er geen duidelijk in te schatten risico per leeftijdsgroep onder volwassenen in de VS.

De resulaten wijzen uit dat 1 op de 28 vrouwen (3,6%) en 1 op de 59 (1,7%) mannen gedurende zijn/haar leven Reumatoïde artritis ontwikkeld. De tweede meest voorkomende ziekte in deze studie is polymyalgia rheumatica, afgekort PMR ook wel spierreuma genoemd met een over de gehele levensloop geschat risico van 2,4% bij vrouwen en 1,7% bij mannen.

“We hebben het levenslang risico van een reumatische aandoening voor beide geslachten voor het eerst in kunnen schatten op basis van de onderzoeksgegevens” aldus Cynthia Crowson, onderzoekster aan het biostastician van de Mayo Clinic in een uitgegeven persverklaring. “Prevalentie en incidentie cijfers bestonden reeds maar prevalentie cijfers onderschatten het individuele risico en de incidentie cijfers geven maar een inschatting over maximaal een jaar” Onderzoekers benadrukken dat het risico op auto-immuunziekten op elke leeftijd veranderd, maar de resultaten kunnen als gids dienen bij het aangeven van de algemene risico’s die patienten lopen op auto-immuunziekten gedurende verschillende levensfasen.

Nieuwe riscico inschattingen

De studie, gepubliceerd in ‘Arthritis and Rheumatism‘, bepaald het gemiddelde risico op het ontwikkelen van 1 van de 7 meest voorkomende auto-immuunziekten gedurende het leven van een man of vrouw. Dit betreft de volgende auto-immuunziekten: Reumatoïde artritis, Lupus erythematodes, Psoriasis artritis, Spierreuma, Arteriitis temporalis, Ziekte van Bechterew en het Syndroom van Sjögren.

De onderzoekers baseren hun conclusies op het aantal auto-immuunziekten gediagnostiseerd tussen 1955 en 2007 onder 1.179 inwoners van Olmstead County, Minnesota. De resultaten zijn geextrapoleerd naar landelijke cijfers.

Concluderend schatten de onderzoekers het ricico op een auto-immuunziekte bij vrouwen in op 8.4% (1 in 12) en bij mannen op 5.1% (1 in 20).

Het risico wat mannen en vrouwen gedurende hun leven lopen op 1 van de 7 onderzochten auto-immuunziekten ziet er als volgt uit:

auto-immuunziekte vrouw man
Reumatoïde artritis 3.6% or 1 in 28 1.7% or 1 in 59
Spierreuma 2.4% 1.7%
Lupus erythematodes 0.9% 0.2%
Arteriitis temporalis 1.0% 0.5%
Psoriasis artritis 0.5% 0.6%
Syndroom van Sjögren 0.8% 0.04%
Ziekte van Bechterew 0.1% 0.6%

Onderzoekers noemen de riscico’s substantieel en melden dat deze uitslag gevolgen kan hebben voor landelijke voorlichtingscampagnes en verder onderzoek naar de diagnose en behandeling van auto-immuunziekten.

Ook interessant
Source
WebMD

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button