Home Blog

Psoriasis nagels: tips, adviezen en behandeling

psoriasis nagels (unguium), is een vorm van psoriasis die optreedt bij ongeveer de helft van alle psoriasis patiënten. Bij mensen die psoriasis artritis hebben wordt het aantal zelfs geschat op 80%. Geschat wordt dat minimaal de helft van alle psoriasis patiënten afwijkingen aan de nagels heeft. Artsen weten niet waarom het bij de één wel voorkomt en bij de ander niet.

In de nagels treedt een verstoring op van het keratinisatieproces (verharding van de huid) op, dit proces veroorzaakt een versnelde nagelgroei die het uiterlijk sterk beïnvloed.

Bij kinderen kunnen psoriasis nagels het eerste symptoom van de huidziekte zijn. De nagels krijgen dan bijvoorbeeld putjes of worden brokkelig en geel van structuur.

Wat is de oorzaak van psoriasis nagels?

Net zoals bij de ziekte psoriasis is ook bij psoriasis nagels de oorzaak niet bekend. Er wordt echter gedacht dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van omgevings- en genetische factoren. Sommige mensen hebben meer kans om psoriasis nagels te krijgen dan anderen, maar niemand weet zeker waarom.

Waarom zijn psoriasis nagels pijnlijk?

De belangrijkste functie van nagels is de bescherming van de zenuwuiteinden in de vingertoppen. Eeltvorming is daarom niet nodig en dit zorgt ervoor dat uw vingertoppen gevoelig blijven. Een belangrijke eigenschap waar we in ons dagelijks leven nuttig gebruik van maken. Door deze specifieke functie van de vingertoppen wordt nagelpsoriasis een extra vervelende aandoening. De nagel verhard, als gevolg daarvan kan het stoten van de nagel extreem pijnlijk zijn.

Schaamte

Omdat de nagels zo zichtbaar zijn bij het dagelijks contact kan er sprake zijn van schaamte en ongemak. Het bezoeken aan een nagelstudio of styliste wordt vaak vermeden uit angst voor mogelijke reacties. Dat is jammer want professionele nagelstudio’s zijn goed op de hoogte van deze klachten en kunnen uw klachten verlichten met een goede behandeling. Het kort en schoon houden van de nagels kan de klachten sterk verminderen.

Symptomen van nagelpsoriasis die vaak voorkomen:

 • Putjes – Ondiepe of diepe gaten
  Door de huidziekte verliezen de nagels huidcellen. Dit zorgt ervoor dat er kleine of grote putten ontstaan in de nagel. Dit kan van persoon tot persoon verschillen, de putjes kunnen groot of klein zijn, op alle of slechts op enkele nagels.
 • Vervorming
 • Verdikking
 • Scheiding van de nagel en het nagelbed
 • Verkleuring (veelal geel-bruin)
  Ook wel olievlekfenomeen genoemd omdat het lijkt alsof er een kleine druppel olie onder de nagel is gelopen.
 • In het ergste geval kan de nagel volledig worden afgestoten.

Behandeling van psoriasis nagels

Foto van psoriasis nagels
Psoriasis nagels foto’s – de nagels zijn aangetast door psoriasis, vaak ontstaan kleine bloeduitstortingen bij het stoten van de nagels.

Helaas is nagelpsoriasis heel moeilijk te behandelen. Er zijn enkele vormen van behandeling mogelijk maar vrijwel altijd zonder blijvend resultaat.

 • Corticosteroïden injecties in elke aangedane nagel
 • Behandeling met Daivonex (vitamine D)
 • Psoriasis nagels gellak: er is een nagellak voor psoriasis nagels op de markt die ontwikkeld is om de aangedane nagels te herstructureren. Deze gellak moet langdurig gebruikt worden om een optimaal resultaat te behalen.
 • Bij ernstige klachten kan een behandeling met tabletten overwogen worden
 • Cosmetische reparatie van de nagel bijvoorbeeld door de nagel bij te schrapen, de nagels polijsten, kunstmatige nagels aanbrengen en in incidentele gevallen operatieve verwijdering van de nagels.

Wat kan ik zelf doen aan psoriasis nagels?

Het wordt aangeraden uw nagels kort te houden, dit kunt u doen door ze zelf te vijlen of hier een nagelstyliste bij te betrekken. Een styliste kan de nagel professioneel vijlen en voorzien van een beschermende laag. Eventueel kan er gekozen worden voor kunstnagels, dit kan met name het cosmetische effect beïnvloeden.

Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat voeding en stress de huidziekte psoriasis kunnen verergeren. Bijvoorbeeld het proefschrift van psychologe Lisette Verhoeven waarin zij concludeert hoe stressvolle ervaringen de huidziekte psoriasis kunnen verergeren. Een gezond voedingspatroon en een goede balans tussen werk en privé kunnen een positieve bijdrage leveren bij klachten. Sebastiaan heeft op onze website een artikel geschreven over psoriasis en voeding over hoe je psoriasis kunt aanpakken met gezonde voeding.

Kans op infecties

Psoriasis nagels zijn gevoeliger voor infecties door bacteriën, schimmels en gisten. Het is essentieel een psoriasisnagel zorgvuldig schoon te maken bij elke behandeling. Een professionele nagelstyliste kan u hiermee helpen!

Nagelstyliste en nagelstudio’s

Om ongemakkelijke situaties te voorkomen is het raadzaam bij een styliste of nagelstudio te informeren of zij bekend zijn met de aandoening en deze actief behandelen. Het is zowel voor u als voor de styliste prettig als zij op de hoogte zijn van de nagelpsoriasis zodat zij u ontspannen en effectief kunnen helpen. Een goede nagelstyliste is op de hoogte van deze aandoening en weet hoe een psoriasisnagel effectief en hygiënisch behandeld kan worden. Een behandeling zal dus met name cosmetisch zijn, het kan tevens een pijn verlichtend effect hebben als de nagel goed kort gevijld wordt.

Psoriasis Aanpakken met Gezonde Voeding

Psoriasis en voeding

De afgelopen jaren heb ik allerlei middelen gebruikt om mijn psoriasis te verbeteren, vooral op het gebied van voeding. Het slikken van voedingssupplementen, het weglaten of juist toevoegen van bepaalde voedingsmiddelen. Ik betrapte mezelf erop dat ik me hierbij heb laten leiden door de voedselhypes die tegenwoordig net zo snel gehyped worden als dat ze weer ontkracht worden door voedsel wetenschappers. Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat psoriasis en voeding sterk met elkaar in verbinding staan. Lees hieronder mijn verhaal.

Zijn bananen een wondermiddel tegen psoriasis?

Ik heb zo ongelooflijk gehoopt op dat ene wonder middel tegen psoriasis

Enkele jaren geleden lees ik een artikel in de krant over de enorme voordelen van bananen op je huid. Prompt merk ik dat ik de volgende ochtend vier bananen tijdens het ontbijt naar binnen werk. Het effect is uiteraard nul en of het verantwoord is om jezelf vol te eten met 4 bananen betwijfel ik zeer. Maar het verlangen naar gezonde huid is zo groot. Zo graag zou ik willen zwemmen met mijn zoon, helaas wint de schaamte en angst het van het rationele verstand. Ik hoop zo ontzettend op dat ene wonder middel tegen psoriasis.

Fed up, ik wel!

Begin van dit jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat er structureel wat moet veranderen aan mijn eetgedrag. In de afgelopen twintig jaar ben ik steeds minder gaan bewegen en meer gaan eten. Tegelijkertijd is mijn psoriasis erger geworden. Ook de vitiligo is uitgebreid over mijn lichaam. Natuurlijk heb ik in diezelfde twintig jaar de nodige dieten gevolgd met tijdelijk gewichtsverlies en een verbetering van mijn huidproblemen als gevolg. Voor het eerst in 41 jaar ben ik eens goed gaan nadenken over mijn eetgewoonten. Waarom is het nooit genoeg? Waarom de hunkering naar suiker en zoetigheid?

Fed up documentaire over voeding

In mei van dit jaar heb ik de reportage ‘Fed Up‘ gezien. Een Amerikaanse documentaire over fastfoodketens en de makers van verwerkt voedsel. In deze documentaire volgt regisseur Stephanie Soechtig twee jaar lang een groep kinderen die proberen om gezonder te leven. Een ontluisterend verhaal over bewerkt voedsel. Ik ben geen wetenschapper en kan dus niet wetenschappelijk onderbouwen of bewerkt voedsel de impact heeft die de documentaire ons voorhoudt. Ik kan me wel voorstellen dat het binnenkrijgen van enorme hoeveelheden suiker en zout via bewerkt voedsel ongezond is en mogelijk een verslavend effect heeft op een lichaam na jaren gewenning. Simpelweg omdat je lichaam went aan de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

De eerste stappen zijn gezet!

Ik ben er klaar voo, ik wil kijken hoe psoriasis en voeding zich tot elkaar verhouden. Daarom heb ik besloten samen met mijn huisarts en een leeftsijl coach mijn gezondheid te monitoren en ondertussen te ‘sleutelen’ aan mijn eetgewoonten en beweegpatroon.

Gewoon lekker eten, maar wel eten waar ik over nadenk

Welke stappen heb ik gezet;

 • Ik fiets en/of wandel drie a vier keer per week (In ieder geval een uur, soms wat meer soms wat minder)
 • We eten zo min mogelijk uit een pakje en bereiden maaltijden met verse producten
 • Elke ochtend start ik met vers fruit, magere kwark en een handje ongebrande noten
 • De lunch wissel ik af met bruine boterhammen en/of een salade
 • Tijdens het diner eet ik geen aardappelen (mijn vrouw en zoon overigens wel), ik vervang dit door een portie extra groente of een portie zilvervliesrijst
 • In het weekend af en toe een knabbel en op zondag een ontbijt met een een eitje

Zoals je ziet geen enorme aanpassingen en zeker geen streng hype dieet waarbij alles slecht en verboden is. Gewoon lekker eten, maar wel eten waar ik over nadenk.

De effecten zijn mind blowing

Psoriasis en voeding - het effect van gezonde voeding op de huidziekte psoriasis
Psoriasis en voeding – het effect van gezonde voeding op de huidziekte psoriasis

Binnen twee weken begon ik me beter te voelen. Mijn vrouw viel het na enkele dagen op dat ik ’s nachts in mijn slaap niet meer aan het krabben was. De psoriasis kwam vrijwel gelijk tot rust. Nu vier maanden later merk ik dat er bijna geen schilfering is en ook de kleur van mijn huid is veranderd van ‘ontstoken rood’ naar licht roze. Ik ben 12 kilo lichter, gemiddeld val ik een kilo per week af. Ik heb geen enorme trek meer in suikers en mijn bloeddruk is van te hoog binnen twee maanden naar normaal (lees binnen de marge) gedaald. Ook mijn cholesterol is van licht verhoogd naar normale waarden gedaald.

Psoriasis is in twintig jaar niet zo rustig geweest

De psoriasis op mijn huid en hoofdhuid ziet er nu rustig uit, doet geen pijn en ik heb vrijwel geen jeuk. In april ben ik gestart met het fotograferen van mijn been. In juni en augustus heb ik dit herhaald.

Heeft voedsel invloed op jouw huidproblemen?

Ik claim zeker niet dat deze aanpak bij iedereen werkt, maar ik ben er wel van overtuigd dat voeding en psoriasis invloed op elkaar hebben. Uiteindelijk ben ik zelf gaan onderzoeken wat bij mij de psoriasis extra triggert en ik ben blij dat ik met enkele eenvoudige aanpassingen de conditie van mijn huid enorm heb kunnen verbeteren. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de psoriasis verdwenen is maar ik heb wel gemerkt dat de impact van voeding op mijn psoriasis groot is.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Weet je wat triggers zijn voor je psoriasis of andere huidklachten. Heeft voedsel invloed op de conditie van jouw huid?

Huidveroudering, kunnen we rimpels voorkomen?

We worden ouder en met het ouder worden verandert onze huid. We maken ons zorgen over rimpels, onze huid wordt slapper, dunner en wordt gevoelig voor blauwe plekken. Herkent u bovenstaande klachten? We kunnen slechts beperkt invloed uitoefenen op dit natuurlijke verouderingsproces. Toch zijn er een aantal omgevingsfactoren die een snelle huidveroudering beinvloeden, we kunnen een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om dit proces te vertragen.

Wat is huidveroudering?

Huidveroudering is een natuurlijk proces waar niemand aan ontkomt. Rond het 30e levensjaar begint onze huid tekenen van veroudering te vertonen, namelijk;

Rimpels

rimpels bij huidveroudering

Onderdeel van het natuurlijk verouderingsproces zijn rimpels. De elastische vezels in de lederhuid verdwijnen geleidelijk waardoor een vouw in het huidoppervlak ontstaat, hierdoor wordt de huid perkament-achtig. Rimpels ontstaan door een teruglopende aanwezigheid van een tweetal eiwittenen, collageen en elastine.

Dunne huid (gevoelig en kwetsbaar)

dunnen huid bij het ouder worden

Met het ouder worden wordt de huid dun, de snelheid waarmee onze huidcellen afsterven neemt toe en de huid-doorbloeding wordt minder. Onze huid wordt fragiel en daarmee kwetsbaar. Er ontstaan makkelijk blauwe plekken en infecties. De kans op huidverkleuringen neemt toe doordat de werking van pigmentering verslechterd.

Droge huid

droge huid bij huidveroudering

Een droge huid (xerosis cutis of xerodermi) is een vervelend kenmerk van huidveroudering, de oorzaak is een tekort aan water in de hoornlaag. Vaak wordt de huid schilferig en veroorzaakt jeuk, vooral na het douchen of baden. De behandeling van een droge huid bestaat uit het regelmatig invetten van de huid met een crème of zalf.

[td_smart_list_end]

Met deze tips remt u het verouderingsproces

 • Eet gevarieerd & gezond, gezond en verantwoord eten heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op uw huid.
 • Wees voorzichtig met de zon
  Lees dit artikel over psoriasis en veilig zonnen, de tips in dit artikel zijn voor iedereen die op zijn huid wilt letten nuttig.
 • Verzorg uw huid met beschermende cremes
 • Stop met roken

Shampoo voor psoriasis op de hoofdhuid

Een veel voorkomende vorm van psoriasis is psoriasis op de hoofdhuid (medische naam psoriasis capitis). Er is een groot aantal mensen die psoriasis alleen op de hoofdhuid hebben en dit in een aantal gevallen zelf zien als een vorm van roos, deze mensen bezoeken niet altijd huisarts of een dermatoloog met deze klachten. Deze mensen zijn gebaat bij een goede shampoo voor psoriasis.

Klachten en symptomen van psoriasis op de hoofdhuid

Psoriasis op de hoofdhuid bestaat uit rode, geirriteerde, schilferende plekken verspreid over het behaarde hoofd. Vaak verschijnen de eerst aangedane plekken zich direct achter het oor of aan de achterkant van de hoofd net boven de nek. De jeuk die de psoriasis veroorzaakt verschilt van persoon tot persoon en kan verergeren in zogenaamde opvlammende perioden van de psoriasis.
Bij ernstige gevallen van hoofdhuid psoriasis kan gedeeltelijke uitval van de haren voorkomen. Haaruitval komt zelden voor en is meestal tijdelijk.

Behandeling van psoriasis op de hoofdhuid

Omdat psoriasis op de hoofdhuid niet te behandelen is met de voor de rest van het lichaam beschikbare zalven en crèmes zijn er voor deze specifieke psoriasis klachten shampoos beschikbaar. Shampoo voor psoriasis bestaat veelal in de basis uit een corticosteroïd (een chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Dit hormoon onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties.). Naast corticosteroïd bestaat de shampoo ook uit een schilfer oplossende emulsie. De werking van deze emulsie vermindert enerzijds de schilfer vorming en maakt het anderzijds mogelijk dat het werkzame bestanddeel de corticosteroïd makkelijk in de hoofdhuid doordringt.

Soorten shampoo voor psoriasis

Denorex RX®

Denorex RX® is een zogenaamde klassieke teershampoo, de werkzame bestanddelen in Denorex RX® shampoo zijn koolteer en menthol. Koolteer is een teerpreparaat. Koolteer wordt al eeuwenlang gebruikt in huidpreparaten. Teershampoo heeft een schilfer oplossende werking en bestrijdt de jeuk.

Dovonex/Daivonex

Een veel voorgeschreven shampoo voor psoriasis is Dovonex of Daivonex Lotion. Daivonex crème wordt gebruikt bij de behandeling van psoriasis. Het actieve bestanddeel in daivonex is calcipotriol, is een afgeleide van vitamine D, een zogenaamde Vitamine D3. Calcipotriol remt de deling van de cellen van de opperhuid, die bij psoriasis verhoogd is. Calcipotriol heeft gelijktijdig een schilfer oplossende werking.

Xamiol ®

Sinds 2010 is er een speciale gel op de markt genaamd Xamiol ®, deze shampoo voor psoriasis is makkelijk aan te brengen op de hoofdhuid.  Xamiol ® bestaat uit de werkende bestanddelen betamethason (Betamethason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden.) en calcipotriol (Vitamine D3). Deze producten zijn alleen op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar.

Welke shampoo gebruikt u voor psoriasis op de hoofdhuid

Bovenstaande producten zijn uitsluitend verkrijgbaar op recept. Huidzorgen.nl is benieuwd naar de haarverzorgingsproducten die u gebruikt. Er zijn meerdere shampoos vrij verkrijgbaar op basis van teer of dode zeezout. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen. Welke producten raadt u aan? Laat uw reactie achter onderaan dit artikel!

Psoriasis en veilig zonnen, tips om verantwoord te zonnen

Bij psoriasis wordt vaak geadviseerd je tegoed te doen aan zonlicht omdat de straling een gunstig effect heeft op de met psoriasis aangedane plekken. Met name de combinatie van zon, droge lucht en zout zeewater hebben vaak een positief effect op psoriasis. Psoriasis en veilig zonnen, het is belangrijk te melden dat ook in dit geval het woord ’te’ als in teveel zonlicht risico’s met zich mee kan brengen. In zeldzame gevallen is het mogelijk dat veel zonlicht de psoriasis zelfs doet opvlammen.

Het grootste risico van teveel zonlicht is verbranding met alle gezondheidsrisico’s van dien zoals vroegtijdige huidveroudering, zonne-allergie en helaas steeds vaker voorkomend het gevaar huidkanker te ontwikkelen.

Psoriasis en veilig zonnen, wat is belangrijk?

 • Op een zonnige dag is het belangrijk kwetsbare huid goed af te dekken met kleding (denk aan een hoofddeksel).
 • Gebruik een goede sunblocker, zonnebrandcrème  met een hoge beschermingsfactor SPF (Sun Protection Factor), het wordt aangeraden een beschermingsfactor van minimaal 15 te gebruiken.
 • Bij een overdaad aan zon veroorzaakt UV-A straling vroegtijdige huidveroudering. UV-B straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Kies een zonnebrandcrème met een UV-bescherming op basis van jouw huidtype en de omstandigheden waarin je je aan de zon blootstelt. Via de website van het KWF kun je je huidtype vaststellen, doe hier de test!
 • Smeer je huid minimaal een halfuur voor je gaat zonnen in.
 • Ga niet zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur; zoek dan de schaduw op.
 • Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype.
 • Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.
 • Gebruik je medicijnen kijk dan na of zonnen in combinatie met het gebruik veilig is.
 • Smeer je lichaam na het zonnen in met een hydraterende crème een bodylotion of after sun.

Psoriasis, zonnen en schaamte

Bij verstandig zonnen mag je gerust van de zon genieten om je psoriasis er voordeel mee te doen. De zon is heilzaam en helpt in veel gevallen de klachten te verminderen, zeker in combinatie met zeezout en droge lucht. Vergeet echter niet om je huid geleidelijk aan te laten wennen aan de zonnestralen. Vermijdt de zon op het warmste punt van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur.

Nu zijn er psoriasispatiënten die graag willen zonnen maar zich schamen voor de psoriasis plekken die dan duidelijk zichtbaar zullen zijn, hoe ga je daarmee om? De ervaring is voor iedereen anders, er zijn psoriasispatiënten die zich zonder problemen blootgeven voor anderen is het een grote drempel en het zichtbaar maken van de psoriasis plekken maakt onzeker. Probeer moed te putten uit het feit dat de zon je psoriasis plekken kan verbeteren wat het weer minder moeilijk maakt je huid te tonen, bekijk het voordeel op de lange termijn en doe er je voordeel mee.

Schijnt de zon trek dan een t-shirt en een korte broek aan en laat de zon zijn heilzame werk doen, zie je dit echt niet zitten probeer dan een plek te zoeken waar je alleen kunt zijn. Misschien heb je familie met een afgeschermde tuin en in het meest gunstige geval natuurlijk een vrij liggende tuin of balkon waar geen direct zicht op is. Wil je je huid echt niet tonen draag dan lekker losse kleding bij voorkeur van licht katoen, zo krijgt je huid de kans goed te ademen.

Psoriasis en veilig zonnen, genieten van de zon leidt vaak tot ontspannende activiteiten, doe er je voordeel mee en laat de stress van je afglijden ook dit zal een gunstig effect hebben op de psoriasis. Tot slot is het belangrijk wanneer je gaat zonnebaden goed te blijven drinken, zorg voor voldoende water zo’n twee liter water per dag.

Wereld Psoriasis Dag, 125 miljoen mensen vragen uw aandacht

Vandaag 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag, naar schatting 125 miljoen mensen leven wereldwijd met deze ziekte.

Overal ter wereld vinden vandaag informatiebijeenkomsten, congressen, seminars en politieke lobby’s plaats om wereldwijd aandacht te vragen voor deze veel voorkomende, maar onderkende chronische huidziekte.

Psoriasis Vereniging Nederland

De Psoriasis Vereniging Nederland organiseert in samenwerking met de Vlaamse Psoriasis Liga. Locatie: Hotel- en congrescentrum Papendal te Arnhem. Hier is voldoende parkeerruimte aanwezig. Voor treinreizigers rijden er pendelbussen tussen NS-station Arnhem en Papendal.

Het thema is psoriasis en intimiteit. Intimiteit is meer dan seksualiteit. Intimiteit gaat over met elkaar omgaan, samenleven en aanraken. Voor mensen met psoriasis vaak een probleem. Hoe gedraag ik me in de kleedkamer van de sportclub? Hoe verzorg ik mijn kind? Krijg ik ooit een relatie? Hoe vertel ik het mijn collega’s? Wat gebeurt er als ik in een verzorgingstehuis terechtkom?

Met hulp van een aantal deskundigen (zie programma) wordt gezocht naar een antwoord op al dit soort vragen.

Bekijk het volledige programma

Over Psoriasis

Chronische huidziekte

Psoriasis is een van de meest voorkomende chronische huidziekten. Onderzoekers schatten in dat ongeveer 3% van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis. de meeste mensen leren leven met dagelijks pijn, jeuk en bloedingen die de ontstekende huid veroorzaken. Naast de lichamelijke klachten moet niet onderschat worden hoe groot de psychische belasting is in al zijn vormen.

Met name schaamte en onzekerheid en de constante angst voor afwijzing maken de ziekte geestelijk belastend.

Wat is psoriasis precies?

Psoriasis wordt veroorzaakt door een versnelde groei van de opperhuid. De versnelde groei zorgt meestal voor rooie plekken op het lichaam en witte schilfering van de huid. De schilfering veroorzaakt vaak ernstige jeuk klachten wat als reactie leidt tot krabbelen met bloedingen en ontstekingen tot gevolg. Het is niet bekend hoe deze versnelde huidgroei ontstaat. Dit maakt het vinden van een effectief medicijn niet makkelijker. Er is wel aangetoond dat er een erfelijke aanleg voor psoriasis bestaat.

Vormen van psoriasis

De bekendste vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris. Vulgaris bestaat uit scherp begrensde plekken van de huis met een rode ondergrond voorzien van witte schilfers. Vulgaris komt het meest voor op de ellebogen, kieën en op de onderrug. Minder vaak bestaat de psoriasis uit kleine druppelvormige plekjes over het hele lichaam, psoriasis guttata genoemd. Andere plekken waar psoriasis voor kan komen zijn het behaarde hoofd en de nagels. Natuurlijk kan de vorm en het voorkomen per persoon verschillend zijn.

Psoriasis artritis

Psoriasis kan samengaan met psoriasis artitis (arthropathica), dit leidt tot ontstekingen van de gewrichten. Gewrichten voelen warm aan en kunnen rood, gezwollen en/of pijnlijk zijn.

Wereld Psoriasis Dag

Voor meer informatie over Wereld Psoriasis dag verwijzen we je naar de internationale website www.worldpsoriasisday.com

Psoriasispatiënte doet mee aan missverkiezing

GENT – Lynn Van der Eecken, Psoriasispatiënte doet mee aan missverkiezing. De rode psoriasisvlekken op haar lichaam probeerde weg te moffelen, hoe heviger de stress de huidziekte deed opvlammen. Toch dingt ze over enkele weken mee naar de hoofdprijs in een missverkiezing.

Kortgerokt en in een mouwloze jurk komt Lynn Van der Eecken (30) naar ons toe gestapt. Breed lachend etaleert de Gentse moeder van twee kinderen de rode vlekken op haar armen, handen, knieën en benen.

‘Als ik mensen zie kijken naar de vlekken, duw ik mijn elleboog in hun gezicht en zeg erbij: “het is niet besmettelijk, hoor., Ik voel me daar goed bij en hoe meer ontspannen en zelfzeker ik me voel, hoe minder last ik van de psoriasis heb’, zegt ze.

Psoriasispatiënte

Op haar veertiende dook psoriasis voor het eerst bij haar op. ‘Plots stond mijn hele lichaam vol rode vlekken. Het is een erfelijke DNA-fout maar die werd zeker op gang gebracht door ernstige spanningen thuis en op school. Jaren heb ik de vlekken zoveel mogelijk verstopt achter lange mouwen en broeken. Mensen deinsden voor mij achteruit alsof ik een melaatse was. En zelfs tijdens ruzies met een toenmalige partner kreeg ik het verwijt naar het hoofd geslingerd dat ik met die vieze plekken aan geenandere man zou geraken. Ik voelde me gedegradeerd tot een huidvlek.’

Maar haar nieuwe vriend toonde wel begrip en dat deed Lynn Van der Eecken langzaam inzien dat ze meer was ‘zodat wat onder mijn gehavende huid zat, kon openbloeien’, zoals ze zelf treffend zegt.

De klik

Helaas: op haar dertigste veroorzaakte een operatie een nieuwe, hevige opstoot van psoriasis. ‘Voor het eerst sinds lang was ook mijn aangezicht geraakt’, vertelt Lynn Van der Eecken. ‘Toen heb ik de balans gemaakt van mijn leven en heb ik de klik gemaakt: ik wou niet langer weglopen van mijn angsten, maar er middenin gaan staan. Ik heb gebroken met mijn moeder, ben gestopt met roken en heb me in een impulsieve bui ingeschreven voor de Misses Glamour International-verkiezing.’

In de selectieproef moest Lynn Van der Eecken ook in bikini paraderen. “Je mag gerust panty’s aantrekken,, zei men. Maar dat vond ik een affront! Ik stop mijn vlekken niet langer weg, integendeel, ik pak er mee uit. Zo voel ik me niet alleen zelf beter, maar het zou ook fijn zijn als ik op die manier andere psoriasispatiënten kan inspireren.’ Eind juni neemt ze in de Antwerpse Hilton deel aan de grote finale.

Moedig

‘Ik vind het ontzettend moedig van Lynn om met haar huidaandoening deel te nemen aan een schoonheidswedstrijd’, zegt Joyce De Troch, gastvrouw van de wedstrijd. ‘Het heeft ook een forse boost gegeven aan haar zelfvertrouwen. En dat is samen met een flinke portie levenservaring in deze wedstrijd, die zich exclusief richt op dames ouder dan 27 jaar, ook een troef.’

Lynn Van der Eecken zelf leeft rustig naar de finale toe: ‘Maar eigenlijk speelt die geen rol meer: ik heb al gewonnen door me in te schrijven.’

Fotografie: Christian Mees

Gratis Psoriasis Magazine

De Psoriasis campagne ‘I am what I am’ wil een inspiratiebron zijn voor mensen die te maken hebben met psoriasis, u kunt op de website het psoriasis magazine gratis bestellen. Daarnaast is ‘I am what I am’een bewustwordingscampagne psoriasis magazinevoor mensen die niet bekend zijn met deze huidziekte die de levens van veel mensen dagelijks beheerst.

Meer dan 300.000 Nederlanders hebben psoriasis zij worden dagelijks geconfronteerd met de vaak kwetsende opmerkingen.

Psoriasis

Psoriasis is een van de meest voorkomende chronische huidziekten. Onderzoekers schatten in dat ongeveer 3% van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis. de meeste mensen leren leven met dagelijks pijn, jeuk en bloedingen die de ontstekende huid veroorzaken. Naast de lichamelijke klachten moet niet onderschat worden hoe groot de psychische belasting is in al zijn vormen.

Met name schaamte en onzekerheid en de constante angst voor afwijzing maken de ziekte geestelijk belastend.

Wat is psoriasis precies?

Psoriasis wordt veroorzaakt door een versnelde groei van de opperhuid. De versnelde groei zorgt meestal voor rooie plekken op het lichaam en witte schilfering van de huid. De schilfering veroorzaakt vaak ernstige jeuk klachten wat als reactie leidt tot krabbelen met bloedingen en ontstekingen tot gevolg. Het is niet bekend hoe deze versnelde huidgroei ontstaat. Dit maakt het vinden van een effectief medicijn niet makkelijker. Er is wel aangetoond dat er een erfelijke aanleg voor psoriasis bestaat.

Vormen van psoriasis

De bekendste vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris. Vulgaris bestaat uit scherp begrensde plekken van de huis met een rode ondergrond voorzien van witte schilfers. Vulgaris komt het meest voor op de ellebogen, kieën en op de onderrug. Minder vaak bestaat de psoriasis uit kleine druppelvormige plekjes over het hele lichaam, psoriasis guttata genoemd. Andere plekken waar psoriasis voor kan komen zijn het behaarde hoofd en de nagels. Natuurlijk kan de vorm en het voorkomen per persoon verschillend zijn.

Psoriasis artritis

Psoriasis kan samengaan met psoriasis artitis (arthropathica), dit leidt tot ontstekingen van de gewrichten. Gewrichten voelen warm aan en kunnen rood, gezwollen en/of pijnlijk zijn.

De Psoriasis Vereniging Nederland wil met deze campagne taboes doorbreken en de feiten en fabels op een rij zetten.

Gratis Psoriasis Magazine

Bestel gratis het nieuwe Psoriasis Magazine met persoonlijke verhalen en reacties op de ziekte.

Kanniewaarzijn: Mijn hele leven psoriasis

Meneer van Doleweerd heeft al bijna zijn hele leven Psoriasis. In het nieuwe VARA programma Kanniewaarzijn wordt op een humoristische wijze met serieuze ondertoon het dramatisch medisch falen waar psoriasis patiënt meneer van Doleweerd mee geconfronteerd is verteld. In 1978 raadt de dermatoloog van het Weezenlanden ziekenhuis in Zwolle (tegenwoordig onderdeel van de Isala Klinieken) de heer van Doleweerd een nieuwe behandelmethode aan PUVA-therapie. In tegenstelling tot wat de PUVA-therapie voorschrijft, namelijk nooit langer dan twee maanden en met een beperkte dosis bestraling  uitvoeren besluit de dermatoloog van de heer Doleweerd de bestraling steeds frequenter met een hogere bestralingsfactor uit te voeren.

Kanniewaarzijn, medisch falen

Uiteindelijk staat de heer van Doleweerd drie keer in de week in de lichtcabine. De zorgen van de heer van Doleweerd worden door de dermatoloog genegeerd en zelfs belachelijk gemaakt. Helaas bleken de zorgen van de heer van Doleweerd 13 jaar later gegrond toen huidkanker werd geconstateerd. In 2005 besluit de heer van Doleweerd het ziekenhuis aanpsrakelijk te stellen, bekijk de video en verbaas u over de reactie die hierop volgt.

(Update redactie 24-01-2013: De video behorend bij dit artikel is helaas niet meer beschikbaar)

Dovobet in gelvorm smeert makkelijk uit en trekt snel in

Voor de behandeling van psoriasis is nu Dovobet Gel beschikbaar. Dovobet smeert makkelijk uit, trekt snel in en is alcoholvrij. Dovobet Gel is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met het volhouden van smeren met de bestaande zalven of crèmes om verdikking van de huid, rode plekken, jeuk en schilfers te bestrijden.

Dovobet in gelvorm

dovobet gelHet bestaat uit een heldere en geurloze gel, waarin de werkzame stoffen calcipotriol (een van vitamine D afgeleide stof die de snelheid normaliseert waarmee huidcellen worden geproduceerd) en een krachtige ontstekingsremmer, betamethasondipropionaat (een corticosteroïde) zijn samengevoegd. Eénmaal per dag wordt de gel op de psoriasis-plekken aangebracht. Het geneesmiddel wordt volledig vergoed door ziektekostenverzekeraars. Dovobet Gel wordt geïntroduceerd door LEO Pharma BV, gespecialiseerd in medische behandelingen van huidaandoeningen.

De belangrijkste problemen die patiënten ondervinden zijn: onaangename zalf of crème in het gebruik (plakkerig, ruikt vies, lastig op te smeren), gebrek aan werkzaamheid, en de lange tijd voordat een zalf of crème goed is ingetrokken. Dit heeft tot gevolg dat o.a. kleding niet makkelijk aan te trekken is, lakens blijven plakken, en er vlekken te zien zijn op meubels.

Gebruiksvriendelijke gel

Volgens artsen en patiënten is het belangrijk dat een geneesmiddel voor psoriasis makkelijk te smeren is en gebruiksvriendelijk. De transparante en geurloze gel is éénmaal per dag aan te brengen en wordt goed verdragen.