Psoriasis

Weinig bekend over de combinatie Psoriasis en Vitiligo

Er is mij weinig bekend over de combinatie psoriasis en vitiligo. Ik weet dat ik beiden ongeveer gelijktijdig heb gekregen en de dermatoloog vind me wel een interessant geval, tja wat je aan die informatie hebt?

Mij is altijd bijgebleven dat beiden ziekten zich openbaarde op mijn  scheenbenen, waar ik met zeer grootte regelmaat kwetsuren had door veelvuldig vallen tijdens het mountainbiken door de jaren heen. Is hier een logisch verband?

Het zijn huidziekten en ze hebben direct te maken met het functioneren van het immuunsysteem.

Ik heb in één onderzoek (engels) kunnen  terugvinden het verklarend is aangezien psoriasis 3% en vitiligo 1% van de wereldbevolking treft. Het id us wel mogelijk dat men door beiden wordt getroffen. Zo lees ik slechts in deze theoretische casus (engels) terug dat er een oorzakelijk verband zou kunnen zijn.

Sinds enige tijd is bekend dat bij het ontstaan van psoriasis T-cellen een essentiële rol spelen is dit ook het geval bij Vitiligo? Zijn het auto-immuunziekten die overeenkomsten hebben in oorzaak en gevolg?

Veel vragen dus en tot nu toe weinig antwoorden, ik ben zeer benieuw naar nuttige bijdragen en reacties met betrekking tot dit onderwerp.

Ook interessant

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

20 Comments

 1. Ik ben 19 jaar oud, en toen ik 15 was kreeg ik psoriasis, ik ben toen 3 maanden lang met uvb lichttherapie behandeld en dit hielp heel goed. ook gewoon zonlicht doet het goed, in de zomer heb ik vrijwel nergens last van.
  samen met de lichttherapie kreeg ik ook een zalf voorgeschreven, en voor mijn gevoel nam die zalf pigment weg. vorig jaar kwam mijn psoriasis terug en heb ik alleen de zalf gebruikt en niet nog eens lichttherapie gehad. De psoriasis verdween redelijk, maar daarvoor in de plaats heb ik nu allemaal witte vlekjes waar geen pigment meer in zit, ook de zon hielp dit jaar niet. Ik denk erover om ook eens zoiets als de dode zee of naar ijsland te proberen. Het punt van lekker in je vel zitten herken ik ook wel, op momenten van stress en chaos in mijn hoofd is het ook erger. Ik geloof ook dat het met je weerstand heeft te maken. Want bij mij komt het eerder terug als ik ziek ben.

 2. IK HEB N ZOON VAN 24JR , HIJ HEEFT VITILIGO VANAF ZIJN 15E. WE ZIJN NAAR AMC GEWEEST VOOR LICHT THERAPIE, EN HIJ HEEFT OOK VERSCHILLENDE BEHANDELINGEN UIT GEPROBEERD MAAR MOCHT NIET BATEN. UITEINDELIJK HEBBEN ZE MAAR VOORGSTELD OM MAKE UP TE GEBRUIKEN. EN DAT GEBRUIKT HIJ NOG STEEDS,MAAR ONDERTUSSEN HEEFT HIJ NOG MEER PLEKJES ERBIJ GEKREGEN.
  MIJN ZOON HEEFT ZICH ALTIJD ERVOOR GESCHAAMD. WANT HIJ IS EEN MOOIE JONGEMAN MET N GROTE VRIENDEKRING, EN TOCH KAN HIJ HET NIET ACCEPTEREN. HIJ IS VAN ZICHZELF DONKER DUS DE PLEKJES VALLEN OP.
  ALS MOEDER DOET HET PIJN OM LANGS DE LIJN TOEKIJKEN HOE MIJN KINDER MAAR MEER ONZEKERDER WORDT. IK WIL HEM HEEL GRAAG HELPEN MAAR WEET NIET HOE. HIJ MAAKT ZICH ZORGEN OM ZIJN KIND, HOE DE OMGEVING GAAT REAGEREN DAT ZIJN VADER VITILGO HEEFT.

  1. Goedenavond, ik weee dat ik reageer op een heel oud bericht, maar mss kan ik iemand helpen. Ik heb zelf Vitiligo +/_ 10 jaar. Ook bij mij was het doktersadvies je moet ermee leren leven. Door mijn voedingsschema aan te passen en vitaminepillen te slikken icm lichttherapie ben ik voor 90% gerepigmenteerd! Wil je meer weten? Kijk dan op mijn fb pagina Vitiligo NL!

   1. Wat heb jij allemaal gedaan? Ik ben wel benieuwd. Ik heb beginnende vitiligo dus graag zijn advies etc welkom zodat ik Mss het kan beperken

 3. heee,
  ik heb ook vitiligo ik kreeg het in groep 2.
  ik ben nu 14 bijna 15 en heb het nog steeds.
  er komt meer bij maar het gaat ondertussen ook weg!:D
  ik ben er een paar keer mee naar de dokter geweest,
  hij zei; je kunt er niks aan doen.
  toen ben ik naar een paar verschillende praktijken geweest en heb pilletjes gekregen,
  het hielp niets….
  ook ben ik naar een acupentuur geweest,
  van geel heet hij.
  ik weet onderhand nog niet of het hielp, ik vond het niet fijn en ben er mee gestopt.
  in de eerste van de middelbare heb ik geen fijn jaar gehad,
  en zat niet lekker in mijn vel,
  ik ging met een goed rapport over!
  en heb in de tweede een top jaar gehad! 😀
  ik ben erachter gekomen, als je vitiligo hebt;
  je moet lekker in je vel zitten.
  nergens over twijfelen,
  en als je iets kwijt wil gewoon aan iemand vertellen die je vertrouwd.
  ik had heel mijn benen onder de vitiligo,
  in de tweede kreeg ik heel veel “eilandjes”.
  en;
  HET IS NU BIJNA WEG OP MIJN BENEN!
  tip; zorg gewoon dat je lekker in je vel zit en het gaat stukken beter!
  liefss christel.

 4. Hallo allemaal,

  Vitiligo is inderdaad vervelend. Ik was tot mijn 36e een echte watersporter (zeilen en surfen), maar bevind mij tegenwoordig veel in de schaduw. Heb veel sites gelezen over mogelijke oorzaken en wat te doen, maar voorlopig blijft dit gissen. Een praktische vraag van mij: wie weet nog een leuk bosrijk vankantieoort in nederland/duitsland? (of zijn er speciale vakantieadressen voor vitiligo patienten en/of mensen met een zonneallergie?)

  Vr.Gr
  SITI

  PS. dit soort immuumziekten zit m.i. in de genen, had ooit een opa die altijd uit de zon bleef met spierwit haar.

 5. hoi ik heb vanaf mijn achttiende ongeveer psoriasis en toen kreeg ik dagbehandeling in ede maar toen bleef er nog 10 procent over toen kon ik niet verder behandelen. Maar toen was ik op vakantie in zuid amerika en toen ben ik in zwavelwater gaan zwemmen wat afkomstig is uit geisers en toen was ik schoon. Ongeveer vier of vijf jaar later kreeg ik weer psoriasis minder erg..toen ben ik uit gaan zoeken waar er nog meer van die geiser baden waren, toen kwam ik in Ijsland terecht een bad dat Bleu Lagoon heet daar ben ik een week geweest en alles was genezen.

  Toen is de Psoriasis ongeveer drie jaar helemaal weggeweest en daarna kreeg ik het weer een beetje minder toen ben ik naar Marokko gegaan ook naar zon soort bad maar dat was niet zo goed als Ijsland dus dat hielp niet. Dit jaar heb ik nu ongeveer een maand geleden ongeveer 2 maanden lichtbehandeling gedaan thuis het hielp goed alles was weg maar nu heb ik alweer kleine plekjes. Nu wachtik maar af wat de dermatoloog gaat doen.

  Het is nu ook niet erg genoeg om naar IJsland te gaan en ik heb ook geen oppas voor mijn dochter die nog klein is dat bad is te warm voor haar en het is dan niet bepaalt een vakantie. Bij deze wil ik IJsland dus echt aanraden. Wou ik al heel lang doen.

 6. Hallo,
  Zo lezend lijkt het me zeer aannemelijk dat er ooit een relatie aantoonbaar zal zijn. Voor beide aandoeningen geldt toch dat het een auto-immuunreactie is, dat T-cellen een rol spelen etc.
  Ikzelf heb vroeger als kind psoriasis gehad. Ik herinner me de dagelijkse teerbaden en hoogtezon nog al te goed 🙁
  Gelukkig ben ik wonderbaarlijk genezen: nu nergens last meer van 🙂
  Nu is bij mijn dochter van 6 Vitiligo vastgesteld. Het verspreid zich heel snel, dus verwijzing naar dermatoloog gevraagd. Ik kan niet nietsdoend toekijken…
  Moeilijk hoor, er komt veel verdriet van vroeger boven, waarvan ik dacht dat het er niet was.
  Site en forum helpen. Dank!

 7. hallo iedereen ik heb ook vitiligo van top tot teen … heb meegewerkt met een onderzoek in a’dam .. lichttherapie … uva en uvb en laser…. het meeste wat heeft aangeslagen is uvb .. maar aangezien je daar drie maanden maar mag mee belichten .. schiet het niet erg op ..ik heb er veel last van …. omdat ik erg donker van mezelf ben dus de witte vlekken vallen juist op … en je wordt er op aangekeken en dat doet zeer het gaat toch wat er binnenin zit en niet om de buitenkant …??? ppfff heb het gelukkig niet in me gezicht … maar doet wel pijn dat je daarop wordt afgerekent … en dat mensen een afkeer krijgen terwijl het niet eens besmettelijk is …. de buitenwereld is hard …..
  mvg diana

 8. mijn broer heeft sinds zijn zestiende jaar psoriasis na een fikse darmontsteking op zijn vijfstigste kreeg hij vitiligo ook ik heb psoriasis in beperkte mate

 9. Hallo allemaal,

  Weten jullie wat ik zo gek vindt. Mijn moeder en opa hebben en hadden beide psoriasis en ik heb al sinds mijn 14e vitiligo. Nu met 39 zit ik van tot tot teen onder met vitiligo. Toeval of niet. Ik twijfel er wel eens aan.
  Groetjes, Nicole

 10. Hoi Sebastiaan,
  Ik heb het zelfde op mijn 20 ste psoriasis en na de bevalling van mijn oudste dochter begon ik vitiligo te krijgen. Nu op dit moment ben ik al voor 3/4 blank. Het is niet alleen je huid maar ook je haren hebben opeens geen pigment meer. s’winters heb ik er geen last van, maar s’zomers is het zeer verveeld. Behandeling met UV belichting heb ik ook al reeds gehad. Niets moch baten. Je moet een bepaalde levensstijl gaan leiden. En dat gaat mij best goed af. Misschien moet ik ook eens naar de dode zee gaan.

  groetjes Monique

 11. Ik ben net terug van een kuur aan de Dode zee voor psoriasis. Al meer dan 30 jaar geleden heb ik gekozen voor een behandeling aan de Dode Zee. Het voordeel hiervan is dat je binnen een periode van 4 weken de verschijnselen van psoriasis kwijt bent. Helaas is dit maar tijdelijk, maar alle behandelingen voor pso en vitiligo zijn van tijdelijke aard.

  Wordt lid van een patientenvereniging en krijg daardoor toegang tot veel informatie.

  Op http://www.psor.nl staan verslagen van die Dodezee kuurreizen. Kies bewust. Ook Vitiligo wordt aan de Dode zee behandeld.

  Pieter

 12. Hallo Son,

  Hartelijk dank voor je reactie.
  Vervelend te horen dat twee van je kinderen allebei met deze huidziekten geconfronteerd worden. Wanneer ik voor mezelf spreek kan ik inderdaad melden dat de psoriasis erfelijk bepaald is geweest. Vitiligo heb ik bij geen enkel familielid kunnen traceren, tevens bij navraag bij grootouders en verre familieleden.

  Met betrekking tot de erfelijkheid bij psoriasis kan ik je de volgende artikelen aanraden http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/psoriasiserfelijkheid.htm en dit artikel van de psoriasis vereniging http://klant.exed.nl/pvn/over_psoriasis/info_over_psoriasis/niet_besmettelijk_wel_erfelijk.php.

  Veel succes, ik hoop dat de psoriasis blog je op weg kan helpen.

 13. Ik heb vier kinderen, twee meisjes en twee jongens. Bij mijn oudste zoon is vorige week psoriasis vast gesteld (hij is 14) op de haarlijn en bij mijn jongste zoontje een jaar terug Vitiligo (hij is nu bijna 2) … Denk dat er bij ons erfelijkheid meespeelt ergens … Ik hoop hier wat info te sprokkelen dat ik mijn beide zonen zo goed mogelijk kan helpen!

 14. Hallo Jos en Vanessa,

  Vervelend dat jullie ook beiden huidziekten hebben, vind het zelf eerlijk gezegd ook wel fijn te horen dat het vaker voorkomt.

  Succes en bedankt voor jullie reactie!

 15. Hi! Ik heb ook vitiligo en pso, vitiligo sinds mijn vijfde de pso kreeg ik pas op mijn dertigste. Vitiligo heeft mijn vader ook al heel zijn leven. Gelukkig heb ik er niet zoveel last van. Mooi blog, goed initiatief 🙂

 16. Ik heb toevallig ook beide aandoeningen. Psoriasis nu sinds een jaar of 12 (ik kreeg het toen ik naar groep 6 van de basisschool ging) en vitiligo heb ik eerlijk gezegd geen idee van sinds wanneer ik dat heb, ik heb het ook maar in heel lichte vorm, vooral op mijn rug veel witte vlekken

 17. Hallo Pieter,

  Ik denk dat de commercie en de verzekeraars zich wat openlijker richten op psoriasis kuren aan de dode zee, simpel omdat het vaker voorkomt. Ben benieuwd of bijvoorbeeld Menzis het ook voor Vitiligo patiënten verzekert, ik denk het wel.

  Bedankt voor je reactie!

 18. Ik ben niet zo bekend met Vitiligo, maar op diverse fora heb ik gelezen dat een behandeling met UV belichting zou helpen. Tijdens mijn kuren aan de Dode Zee heb ik veel Vitiligo patienten in het solarium ontmoet. Door de blootstelling aan het natuurlijk gefilterde licht schijnt de huid zich daar te verdikken, wat het mogelijk maakt in de zon te zijn zonder te verbranden. De zon zorgt ervoor dat de pigmentatie weer opgang wordt gebracht. Een proces wat niet stopt wanneer je weer thuis bent. De kleine sproetjes die aan de Dode Zee ontstaan zijn blijven doorgroeien na de kuur.

  Ik schrok een beetje toe ik tijdens het diner in het hotel kennis maakte met een beeldschone dame. Er was niets aan haar te zien. De volgende dag ontmoette ik haar in het solarium en zag de impact van vitiligo. De ene helft van haar gezicht was wit en de andere helft donker bruin.

  Ze vertelde dat door regelmatig te kuren de pigment al voor een groot gedeelte terug was gekomen.

  Vreemd dat ik nergens lees dat een kuur aan de Dode Zee naast psoriasis ook voor vitiligo een belangrijke bijdrage kan zijn op het elimineren van de verschijnselen van deze huidaandoeningen.

  Pieter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button