Gordon schaamt zich voor huidziekte psoriasis

De AVRO begint de nieuwe reeks van Vinger aan de Pols 2 juni a.s. met de ziekten van Gordon, Gordon schaamt zich voor huidziekte psoriasis. Presentatrice Pia Dijkstra zocht de 40-jarige zanger, presentator daarvoor op in zijn huis in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, liet de omroep dinsdag weten.

”Hij wordt geplaagd door een aantal ziektes waar menig mens zwaar depressief van zou worden”, aldus de AVRO. Het begon tien jaar geleden, toen bij Gordon reuma werd geconstateerd. Daarna volgden diabetes, chronische bronchitis en psoriasis. Deze laatste is een huidziekte die grote rode, vaak schilferende plekken op de huid veroorzaakt. De ziekte is ongeneeslijk en leidt bij veel mensen tot sociaal isolement en schaamte.

Vinger aan de pols

Tegen Dijkstra vertelt Gordon dat hij zich alleen in het donker durft uit te kleden en weigert zijn huid te tonen. De eerste aflevering van de nieuwe serie van het gezondheidsprogramma is te zien op 2 juni op Nederland 1.

Eerder berichte Gordon al wanhopig te worden van zijn huidziekte psoriasis. “Het heeft de afgelopen tien jaar zo’n ontzettend negatief stempel op mijn leven gedrukt dat ik er nu pas open over kan en wil praten”, vertelt de zanger.

Psoriasis

Psoriasis is een van de meest voorkomende chronische huidziekten. Onderzoekers schatten in dat ongeveer 3% van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis. de meeste mensen leren leven met dagelijks pijn, jeuk en bloedingen die de ontstekende huid veroorzaken. Naast de lichamelijke klachten moet niet onderschat worden hoe groot de psychische belasting is in al zijn vormen.

Met name schaamte en onzekerheid en de constante angst voor afwijzing maken de ziekte geestelijk belastend.

Psoriasis Vereniging Nederland (PVN)

Voor het laatste nieuws over psoriasis kunt u elke dag terecht op PsoriasisBlog.nl, naast het laatste nieuws vind u er video’s, persoonlijke verhalen en gastlogs over deze huidziekte. Heeft u psoriasis en/of  bent u op zoek naar lotgenotencontact, bezoek dan de website van de Psoriasis Vereniging Nederland. De Psoriasis Vereniging Nederland geeft voorlichting over psoriasis, bevordert lotgenotencontact en houdt regelmatig lezingen en bijeenkomsten.

19 gedachten over “Gordon schaamt zich voor huidziekte psoriasis”

 1. Hallo allemaal,

  Er is een dieet dat werkt tegen psoriasis, alleen ik vind het erg moeilijk vol te houden. Het heet het anti-inflammatory diet ook wel bekend onder de naam pagano’s psoriasis diet.

  Beantwoorden
 2. ook ik heb al heel lang last van psoriasis
  ik vindt het nog steeds een rot aandoening
  ik wil ook wel weten wat voor medicijn Gorden nu gebruikt
  vanaf januari krijg ik stilara injec.ik wordt er niet vrolijk van

  Beantwoorden
 3. ik ben 15 jaar en had een grot rode vlek op mijn huid wat ook schilverig was, ik was bang dat het psoriasis was maar het bleek ringworm te zijn en ben er nu vanaf

  Beantwoorden
 4. Ik heb sinds een paar jaar ook psoriasis. Heb lang lichttherapie gehad, tegelijkertijd smeren met de zalf Dovobet, daarna Dermovate. Ik heb ook een lichte mate van nagelpsoriasis en een paar plekken op mijn hoofdhuid. Ik blijk ook AP te hebben. Ben onder behandeling bij de reumatoloog en de dermatoloog. Ik ben via de Psoriasisvereniging Nederland op de site van (van de Psorinovovereniging) terecht gkomen en heb dit overlegd met mijn dermatoloog en nu slik ik sinds een jaar Enkelvoudige Dimitylfumaraat 120 mg (de samengestelde geeft meer bijwerkingen) Dit langzaam opgebouwd tot 6 tabl. per dag (het maximum), daarna afgebouwd tot 4 tabl. per dag. Een enkele keer een plekje op arm of benen. Voor mij helpt deze dosering. Met dit middel mag ik ook bloeddonor blijven. Geeft lichte bijwerkingen en begeleiding van een arts/dermatoloog is noodzakelijk en vereist, zo ook momenteel ieder half jaar een bloedonderzoek. Een speciale machtiging van de dermatoloog aan de ziekteverzekering is ook vereist, aangezien dit middel (nog steeds niet) geregistreerd is. Iets waar de Psorinovovereniging zich enorm voor inzet.
  Helaas helpt dit middel amper tegen nagelpsorisis en hoofdpsoriasis. Maar verder helpt het mij prima en ben ik hier zeer blij mee.
  Maar het loont zeker de moeite om informatie hieromtrent te vragen bij de behandelend dermatoloog of te kijken op de site van de Psorinovovereniging (zie bovenstaande).

  Beantwoorden
 5. de darmwanden zijn versmeerd met aangekoekte troep. Lever kan dit niet verwerken. Hierdoor krijgt men psoriasis.
  Ook anti-biotica zorgt voor een ontregeling binnen de darmen.

  Beantwoorden
 6. Hallo,
  Ik heb vanaf mijn 2 jaar(ben nu 33)psoriasses.Van kop tot teen!dus niet zo maar een klein plekje.Heb alles geprobeert wat er is van smeren tot puva.Het enige wat mij irriteerd aan Gordon is dat hij net doet alsof hij de enigste is die rondloopt er mee en dat het zijn leven kapot maakt.Er lopen er meerdere rond die er last van hebben hoor je die?

  Beantwoorden
 7. hoi betty en vincent!

  ik had het wel,
  ik heb licht therapie gehad en me elke dag ingesmeerd met hormoon zalf,
  dat werkt heel goed!
  je kan er niet echt van afkomen, ik krijg het in de winter bijvoorbeeld weer.
  ik heb het dan veel op me hoofdhuid,
  en sommige plekjes op mijn lichaam,
  dan gebruik ik weer hormoonzalf, het zal misschien weer terug komen of niet dat zei de dermatoloog,

  Beantwoorden
 8. Beste Betty, als ik jou was zou ik aan je dermatoloog vragen of je ipv Enbrel Humira of Estrella mag spuiten. Ik heb ze alle drie gehad en Humira werkte binnen een wek maar naar anderhalf jaar maakte me lichaam anti stoffen zodat het niet meer hielp. Daarna ben ik Enbrel gaan spuiten en alles werd vele malen erger. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het bij jou ook zo is maar toch. Ik gebruik nu Estrella en dat helpt na 1 injectie formidabel. Dus hopen dat antistoffen wegblijven. En je hoeft je nergens voor te schamen hoor alhoewel ik wel begrijp dat je het niet leuk vindt. In ieder geval sterkte met je kuur. En Lianne je kan niet van Psoriassis af komen althans nog niet.

  Beantwoorden
 9. sorry Lianne, je kunt niet zomaar een maand psoriasses hebben, zal wel exzeem geweest zijn.En dat gordon moet huilen, begrijp ik heel goed, ik heb nagelpsoriasses wat heel pijnlijk is en het ziet er niet uit. het beinvloed mijn sociale leven heel erg, ben vrijgezel dus daten zet ik even uit mijn hoofd.ik schaam me rot he! ik ga nu beginnen met een injectie kuur.enbrel en maar hopen dat het werkt! groetjes En Gordon sterkte en ik ben dol op je dikke kus betty

  Beantwoorden
 10. Oke zelf heb ik het ook,
  maar dat hij daarbij nou om moet huilen echt dom
  ik had het in februari en ik ben er gewoon afgekomen.
  dus zo erg is het niet

  Beantwoorden
 11. nou ik vindt het ook heel erg dat mensen deze akelige ziekte hebben maar om dan gordon maar gelijk weer af te kraken vindt ik niet normaal ze moeten hem altijd hebben zie niet in wat deze man misdaan heeft.
  goed hij komt vaak niet leuk uit de hoek maar zo is hij nu eenmaal ieder mens is apart en dat hij moest huilen bij pia is echt niet om medelijden op te wekken hij heeft het er echt moeilijk mee met alle dingen in zijn leven en al heeft hij genoeg geld en kan overal heen daarmee gaan zijn ziektes echt niet weg.
  nee sorry dat kan er bij mij niet in hij zal wel speciale medicijnen hebben die hem zo goed en kwaad als het kan helpen maar hij had zelf liever geen medicijnen. nou ik hoop dat de mensen eerst naar zichzelf kijken en dan over andere gaan praten groet.

  Beantwoorden
 12. Het is natuurlijk goed dat er op deze manier aandacht is voor psoriasis. Wat ik wel jammer vond is dat een aantal zaken niet aan de orde kwamen. Het was dus heel duidelijk wat de psychische gevolgen van het hebben van een huidziekte voor een mens betekent. Helaas moet ik constateren dat er te weinig aandacht is voor deze kant van het hebben van b.v. psoriasis.

  Ook jammer dat het lotgenotencontact niet aan de orde was. De verschillende patientenverenigingen, die vaak goede voorlichting geven, zorgen dat je beslagen ten ijs komt wanneer je een behandeling moet kiezen.

  Jammer ook dat Gordon, door de manier waarop hij zich presenteert, veel mense tegen zich in het harnas jaagt. Dit door de vele negatieve reacties op diverse fora.

  Hopelijk vindt hij een weg om, ook met verschillende aandoeningen, een goed leven te hebben. Daar streven we toch allemaal naar! Ieder op onze eigen manier.

  Pieter

  Beantwoorden
 13. Gordon kan zich beter schamen voor het dubbelzinnig gedrag wat hij steeds op tv vertoond en hij hoeft zich echt niet te schamen voor de ziekte die hij heeft. Er zijn mensen die hetzelfde hebben en die niet in staat zijn om naar Zuid-Afrika te gaan . En van iemand die anderen altijd zo schoffeert vind ik het heel onvolwassen dat hij in huilen uitbarst voor de tv omdat “hij” getroffen is door een ziekte die zijn ijdelheid aantast. Hij kan optreden in shows die een week lang elke avond volledig zijn energie vragen, ik zet daar mijn vraagtekens bij als hij AP in zulke erge mate heeft als dat hij zegt dat hij dit toch kan doen. Heeft hij idd AP in erge mate dan vind ik het erg knap dat hij het doet maar dan moet je niet in huilen uitbarsten op tv want dat strookt niet met elkaar. Verder wens ik hem veel sterkte. Oh ja ik heb zelf AP in een extreme vorm van allebei dus zowel Artritis erg en Psoriasis erg. Groet Mos

  Beantwoorden

Plaats een reactie