Huid & ZorgPsoriasis

Hoge dosis UVB effectiever bij behandeling psoriasis

Hoge dosis UVB effectief bij behandeling psoriasis

Een hoge dosis ultraviolet-B (UVB) licht therapie voor psoriasis is gunstiger dan een lage dosering UVB, zeggen onderzoekers in het Bristish Journal of Dermatology. M.M. Kleinpennig en collega’s van het UMC st. Radboud hebben gevonden dat een behandeling met een hogere dosering resulteerde in een kortere kuur met betere lange termijn werkzaamheid dan een kuur met een lage dosering.

Een hogere dosering zou bovendien een kostenbesparend effect hebben voor ziekenhuis en psoriasispatiënt.

Onderzoek

De onderzoekers hebben bij 109 psoriasispatienten die een lichttherapie behandeling van 3x per week volgen willekeurig een deel een hoge dosering (40%) gegeven en een ander deel de lage dosering (20%). Het gaat om gestaag toenemende doses (incremental).

Een vergelijkbaar deel van beide groepen patienten was schoon na de behandeling. Schoon wil zeggen een reductie van 90% volgens de zogenaamde PASI index. 75% van de patienten die een hoge dosis kreeg en 67% van de groep die een lage dosis UV straling ontving, werden uiteindelijk schoon.

De uiteindelijke hoeveelheden UVB die beide groepen ontvingen, waren niet signficant anders, maar de groep die een hoge dosering kreeg, had 20% minder bestralingen nodig om schoon te worden.

Kleinpennig en haar team berichten in het Bristish Journal of Dermatology dat er voor de groep met hoge dosering meer aanpassingen in het onderzoeksprotocol nodig waren in het begin van de behandeling i.v.m. erytheem (een rode kleurverandering van de huid, ontstaan als gevolg van vaatverwijding). Maar ze voegt eraan toe dat bij de patienten die de hoge dosis UVB behandeling ontvingen, er na de behandeling een significant lage scoring is op de PASI index in vergelijking met de andere groep die met een lage dosering UVB behandeld zijn.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie toestond dat rekening werd gehouden met de systemische effecten van UVB therapie, een tekortkoming van eerdere lichaamshelft vergelijkingen. (systemisch – betreffende het complete organisme)

Kostenbesparend

De onderzoekers concluderen dat voor psoriasis lichttherapie met een hoge dosering de voorkeur heeft, met een aanpassing in het protocol na 4 bestralingen om erytheem te voorkomen. Het team schat in dat de behandeling met een hogere dosering de patienten een  kostenbesparing kan opleveren van € 173,52 per UVB lichttherapie kuur.

Lichtbehandeling psoriasis kan thuis

Een lichtbehandeling kan volgens het UMC in Utrecht ook prima thuis plaatsvinden. Mayke Koek van het UMC Utrecht komt tot deze conclusie na onderzoek met bijna tweehonderd patiënten uit veertien ziekenhuizen met de huidziekte psoriasis.

Ook interessant
Source
British Journal of Dermatology

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

2 Comments

  1. Hoi Gordon,
    Goed van je dat je het naar buiten brengt. dan kan je er mensen mee helpen.
    jij bent goed bezig. dalai lama heeft gezegd dat we meer met mekaar in dialoog moeten. jij hebt de stap gezet. ik snap dan niet dat mensen nog zeuren. mensen die zeuren ,ga met gehandicapten of in een bejaardenhuis werken dan doen jullie wat nuttigs. ik ben geen BN’er,maar als ik mijn verhaal kon doen zou heel Nederland op zijn kop staan. het komt er misschien nog van,de tijd begint ernaar uit te zien. laat niet mijn email achter. Gordon wat zou ik het fijn vinden als je zelf eens reageerde.

  2. Ik ben binnen 1 jaar psoriasis vrij terwijl mijn lichaam voor 80% bedekt was met deze huidziekte.
    Met dank aan internist van Loon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button