Huidveroudering, kunnen we rimpels voorkomen?

We worden ouder en met het ouder worden verandert onze huid. We maken ons zorgen over rimpels, onze huid wordt slapper, dunner en wordt gevoelig voor blauwe plekken. Herkent u bovenstaande klachten? We kunnen slechts beperkt invloed uitoefenen op dit natuurlijke verouderingsproces. Toch zijn er een aantal omgevingsfactoren die een snelle huidveroudering beinvloeden, we kunnen een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om dit proces te vertragen.

Wat is huidveroudering?

Huidveroudering is een natuurlijk proces waar niemand aan ontkomt. Rond het 30e levensjaar begint onze huid tekenen van veroudering te vertonen, namelijk;

Rimpels

rimpels bij huidveroudering

Onderdeel van het natuurlijk verouderingsproces zijn rimpels. De elastische vezels in de lederhuid verdwijnen geleidelijk waardoor een vouw in het huidoppervlak ontstaat, hierdoor wordt de huid perkament-achtig. Rimpels ontstaan door een teruglopende aanwezigheid van een tweetal eiwittenen, collageen en elastine.

Dunne huid (gevoelig en kwetsbaar)

dunnen huid bij het ouder worden

Met het ouder worden wordt de huid dun, de snelheid waarmee onze huidcellen afsterven neemt toe en de huid-doorbloeding wordt minder. Onze huid wordt fragiel en daarmee kwetsbaar. Er ontstaan makkelijk blauwe plekken en infecties. De kans op huidverkleuringen neemt toe doordat de werking van pigmentering verslechterd.

Droge huid

droge huid bij huidveroudering

Een droge huid (xerosis cutis of xerodermi) is een vervelend kenmerk van huidveroudering, de oorzaak is een tekort aan water in de hoornlaag. Vaak wordt de huid schilferig en veroorzaakt jeuk, vooral na het douchen of baden. De behandeling van een droge huid bestaat uit het regelmatig invetten van de huid met een crème of zalf.

Met deze tips remt u het verouderingsproces

  • Eet gevarieerd & gezond, gezond en verantwoord eten heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op uw huid.
  • Wees voorzichtig met de zon
    Lees dit artikel over psoriasis en veilig zonnen, de tips in dit artikel zijn voor iedereen die op zijn huid wilt letten nuttig.
  • Verzorg uw huid met beschermende cremes
  • Stop met roken

Plaats een reactie