HomeHuidaandoeningenHuid & ZorgLichtbehandeling psoriasis kan prima thuis

Lichtbehandeling psoriasis kan prima thuis

Eerder heb ik bericht over de moeilijkheden die ik met mijn verzekeraar heb mogen ondervinden in een poging de UVB therapie thuis vergoed te krijgen. Thuis lichttherapie kan een hoop ergernis en ongemak voorkomen, je kunt zelf de tijd bepalen op de dag dat je onder de lamp staat. Er zijn geen wachttijden en het bespaart je drie tot vier keer per week een rit naar het ziekenhuis.

Zie: https://www.huidzorgen.nl/reactie-op-afwijzing-verzekeraar-lichttherapie-thuis/

Het UMC in Utrecht bericht nu dat patiënten met psoriasis net zo effectief en veilig thuisbehandeling kunnen volgen. Patienten vinden een thuisbehandeling zelfs prettiger en praktischer. Dermatologen van het UMC schreven dit onlangs in het tijdschrift British Medical Journal van 8 mei j.l. Veel huidartsen durfden tot nu toe de behandeling niet aan patiënten over te laten.

Onderzoek

Arts en epidemioloog Mayke Koek van het UMC Utrecht komt tot deze conclusie na onderzoek met bijna tweehonderd patiënten uit veertien ziekenhuizen met de huidziekte psoriasis, deze zijn verdeeld in twee groepen.  Groep 1 volgt de lichttherapie in het ziekenhuis, de tweede groep krijgt thuis een lichtcabine en een eenmalige instructie van een verpleegkundige waarna zij drie tot vier keer per week onder de lamp staan.

Conclusie

Na acht tot tien weken analyseerde Koek de effectiviteit en veiligheid van de behandeling en de patiënttevredenheid. In beide groepen bleek de behandeling goed te werken. Beide behandelingen waren even veilig en effectief. Maar patiënten in de thuisbehandelgroep vinden de behandeling minder belastend en zijn tevredener met de behandeling.

Zorgverzekeraar

Een aantal verzekeraars vergoeden beiden, het zou een positieve ontwikkeling zijn als de overige volgen. Mijn inschatting is dat het goedkoper kan zijn dan ziekenhuisbehandeling en bovendien geeft het mensen meer vrijheid en zal de behandeling dus toegankelijker zijn.

Redactie Huidzorgen
Redactie Huidzorgenhttps://huidzorgen.nl
Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

- Advertentie -

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!