Huid & ZorgPsoriasis

Lichtbehandeling psoriasis kan prima thuis

Eerder heb ik bericht over de moeilijkheden die ik met mijn verzekeraar heb mogen ondervinden in een poging de UVB therapie thuis vergoed te krijgen. Thuis lichttherapie kan een hoop ergernis en ongemak voorkomen, je kunt zelf de tijd bepalen op de dag dat je onder de lamp staat. Er zijn geen wachttijden en het bespaart je drie tot vier keer per week een rit naar het ziekenhuis.

Zie: https://www.huidzorgen.nl/reactie-op-afwijzing-verzekeraar-lichttherapie-thuis/

Het UMC in Utrecht bericht nu dat patiënten met psoriasis net zo effectief en veilig thuisbehandeling kunnen volgen. Patienten vinden een thuisbehandeling zelfs prettiger en praktischer. Dermatologen van het UMC schreven dit onlangs in het tijdschrift British Medical Journal van 8 mei j.l. Veel huidartsen durfden tot nu toe de behandeling niet aan patiënten over te laten.

Onderzoek

Arts en epidemioloog Mayke Koek van het UMC Utrecht komt tot deze conclusie na onderzoek met bijna tweehonderd patiënten uit veertien ziekenhuizen met de huidziekte psoriasis, deze zijn verdeeld in twee groepen.  Groep 1 volgt de lichttherapie in het ziekenhuis, de tweede groep krijgt thuis een lichtcabine en een eenmalige instructie van een verpleegkundige waarna zij drie tot vier keer per week onder de lamp staan.

Conclusie

Na acht tot tien weken analyseerde Koek de effectiviteit en veiligheid van de behandeling en de patiënttevredenheid. In beide groepen bleek de behandeling goed te werken. Beide behandelingen waren even veilig en effectief. Maar patiënten in de thuisbehandelgroep vinden de behandeling minder belastend en zijn tevredener met de behandeling.

Zorgverzekeraar

Een aantal verzekeraars vergoeden beiden, het zou een positieve ontwikkeling zijn als de overige volgen. Mijn inschatting is dat het goedkoper kan zijn dan ziekenhuisbehandeling en bovendien geeft het mensen meer vrijheid en zal de behandeling dus toegankelijker zijn.

Ook interessant
Source
UMC Utrecht

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

9 Comments

 1. Hallo allemaal,

  afgelopen woensdag is mijn man weer voor de zoveelste keer naar jaren in het ziekenhuis bij de dermatoloog geweest. En heeft hij net als jullie hebben we gevraagd of het mogelijk is om het thuis te doen. Hij zit er echt van top tot teen onder en 3x inde week naar het ziekenhuis is voor ons niet meer haalbaar omdat ik (zijn vrouw) nu ook werk heb sinds september het ziekenhuis is een uur van hier vandaan….
  de dermatoloog in het ziekenhuis doet hier niet aan mee, bij niemand zegt hiJ! Hij vind dat alle mensen het in het ziekenhuis moeten doen niks te maren.,…ook al leg je uit dat de verzekeraar het vergoed ja dat weet ik zegt ie dan maar ik werk bij dit soort dingen niet mee…
  nu is mijn vraag hoe hebben jullie dit gedaan?????
  is het nu alleen in dit ziekenhuis of hebben jullie dit ook al vaker gehoord? is toch te gek voor woordeN??

  gr bian

 2. Tijdens het congres “10 jaar doelmatigheidsonderzoek” van ZonMw dd.12 nov.09 is het onderzoek “UVB-home phototherapy in Psoriasis” van Dr. V. Sigurdsson van het UMC-U besproken. De algemene conclusie luide;
  De thuisbelichtings therapie met UVB is even effectief en veilig als de standaard UVB therapie in de poliklinische omgeving. De behandelingskosten zijn significant lager en de tevredenheid van de patienten is aanmerkelijk beter.

 3. Mijn zorgverzekeraar IZZ heeft een contract met Medizorg. Medizorg stelt lichtcabines in bruikleen.

  Afgelopen week is een Waldmann lichtcabine gebracht. Daarna kwam een verpleegkundige van Medizorg het belichtingschema brengen en uitleg geven.

  Het is een hele verademing om niet meer naar het ziekenhuis te hoeven. Alles wordt vergoed. Voor vitiligo is een machtiging van een jaar verstrekt.

 4. De lichttherapie thuis is veel ontspannender voor iedereen van het gezin mijn dochter puber van 14 heeft ook lichttherapie gehad thuis kan ik iedereen aanraden, een uitkomst
  groetjes Gerda, Texel

 5. Ik heb UV B lichttherapie zowel in het ziekenhuis als thuis gehad. Voor mij was er duidelijk verschil… thuis verbleekten mijn psoriasis plekken 2 x sneller dan in het ziekenhuis. Dus hoefde ik minder langer gebruik te maken van UV B. Persoonlijk kan ik het wel verklaren waarom het thuis veel sneller ging. Voordelen: ik kon zelf bepalen wanneer ik gebruik ging maken. Daarnaast hoefde ik niet 3 x tijdens mijn werk naar het ziekenhuis, waar een verpleegkundige op het knopje moest drukken waar ik naakt bij stond. Kortom veel minder stress en minder gênant. Ik spreek vanuit ervaring 8 jaar geleden.

 6. Ik hoop dat mijn zorgverzekeraar het nu ook gaat vergoeden, ik doe de behandeling al drie jaar in het academisch en moet dan drie keer per week naar het ziekenhuis. Ik ben met pensioen en ik vind het al vervelend, ik kan me voorstellen dat het voor werkende mensen of met een gezin lastig is.

  Denk dus dat het goed nieuws is voor veel mensen, Jan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button