Obesitas verhoogt kans op artritis psoriatica

Obesitas verhoogt de kans op artritis psoriatica (gewrichtspsoriasis)

Een nieuwe studie wijst uit dat psoriasis patiënten met overgewicht (obesitas) een verhoogt risico lopen op het ontwikkelen van artritis psoriatica.

Dr. Duffin, dermatoloog aan de universiteit voor dermatologie in Murray, Utah in de Verenigde Staten heeft onderzoek gedaan naar de link tussen overgewicht en het ontstaan van artritis psoriatica. haar onderzoek wijst uit dat psoriasis patiënten bij iedere eenheid toename van de Body Mass Index (BMI) 5,4% hoger risico lopen op deze gewrichtsziekte.

Eerder onderzoek door Dr. Duffin en haar collega’s heeft al uitgewezen dat psoriasis patiënten vaker overgewicht en obesitas hebben dan de gemiddeld. Psoriasis lijkt zich te openbaren voor overgewicht zich ontwikkeld.

Onderzoek

Voor het huidige onderzoek heeft men over de periode van november 2002 tot oktober 2008 het verhoogde risico op artritis psoriatica bij 943 psoriasis patiënten onderzocht. Op 18 jarige leeftijd werd 14,1% van de patiënten geclasificeerd als zwaarlijvig met een BMI tussen de 25-30 kg/m2, 5% van de onderzochten werd geclasificeerd als obesitas patiënt met een BMI van >30 kg/m2.

250 van de patiënten ontwikkelde artritis psoriatica en onderzoek wees uit dat van deze mensen het risico 1,5 maal zo hoog was bij zwaarlijvigen en 2,5 maal zo hoog bij obesitas.

Duffin stelde tevens vast dat mensen met overgewicht de gewrichtspsoriasis ook eerder ontwikkelde dan mensen met een gezond gewicht.

Conclusie

De onderzoekers denken dat het hogere vetpercentage wat geassocieerd wordt met een hoger niveau van inflammatoire cytokine waarvan men weet dat het een rol speelt bij psoriasis het risico verhoogt op het ontstaan van artritis psoriatica.

Plaats een reactie