Psoriasis

Psoriasis: de jeuk!

Tja de jeuk, wanneer het buiten kouder is heb ik meer last van jeuk vooral op mijn benen. Logisch want door het koude weer droogt je huid sowieso sneller uit.

Nu weet ik dat het beste middel tegen jeuk bij psoriasis NIET KRABBEN is. Maar dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Bij jeuk is de automatische reactie krabben en ik betrap mezelf erop bijv. wanneer ik aan het werk ben. Wanneer ik in gesprek ben met een klant betrap ik mezelf op het krabben. Mijn hand zakt af tot mijn been en zonder er in eerste instantie erg in te hebben krab ik door de kleding heen. Zodra ik me realiseer schrik ik en stop pardoes met krabben. Enerzijds omdat ik direct op mijzelf inpraat ‘NIET KRABBEN’ maar ook omdat ik bang ben een sneeuwlaagje op de vloer achter te laten. De schaamte blijft een rol spelen.

Vanavond zal ik mijn nagels weer bij knippen, dat maakt het krabben moeilijker. Misschien helpt het en dan vooral s’nachts wanneer ik krabbel gedurende het slapen.

Na het douchen s’ochtends smeer ik me goed in met vaseline dat verzacht de eerste paar uur. Voor het naar bed gaan doe ik dit niet, het geeft zoveel vlekken op mijn beddengoed. Op dit moment is het slapen een probleem, een paar keer per nacht wordt ik wakker van de jeuk, dus slapen gaat niet zo lekker. Als gevolg daarvan moet ik oppassen dat het mijn humeur niet teveel beïnvloed, want dat komt dan mijn collega’s weer niet ten goede!

Een probleem waar vrijwel iedere psoriasispatiënt mee geconfronteerd wordt, wat zijn jullie tips, adviezen, ervaringen?

p.s. Ik heb het maar krabben genoemd, krabbelen is zo hyves 2009 tegenwoordig!

Ook interessant

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

35 Comments

 1. Hoi,

  Ik ben 16 jaar en heb nu ongeveer een half jaar last van Psoriasis. Ik heb grote druppels verspreid over mijn hele lichaam en ook op hoofdhuid en een beetje in mijn gezicht wat ik nog het ergste vind. Gelukkig niet op mijn nagels, handen, voeten etc.

  Ik gebruik Kartalin, dat is een crème speciaal tegen Psoriasis. Ik las er veel goede comments over op de site: http://kartalin.nl/reviews.html
  In de crème zit vitamine A en voor de rest alleen natuurlijk producten. Door deze crème heb ik minder schilfers. Ik gebruikte eerst hormoonzalf gekregen van de dermatoloog en daar zat ook vitamine D doorheen, maar ik ben daar mee gestopt, want je mag Kartalin niet met hormoonzalf combineren.

  Voor de hoofdhuid heb ik een soort van vettige zalf gekregen van de dermatoloog. De zalf werkt op het moment zelf heel goed en de jeuk gaat weg, maar dit moet je wel 3x p/w doen. Voor het gezicht gebruik ik Arganolie, dat verzacht het heel erg.

  Het moeilijkste is dat je moet accepteren dat je het hebt en zelf heb ik het nu nog steeds niet kunnen accepteren en ik ben er een beetje depressief van geworden. Alles wat je gebruikt heeft zijn tijd nodig om te werken, maar ik haat dat wachten. Ik durf niet eens meer naar mezelf in de spiegel te kijken. Ik maak me er teveel druk om en daardoor krijg ik meer en meer jeuk.

  1. Hoi hoi
   U zegt dat u dat crème kartalin hebt gebruikt tegen psoriasis ik ben benieuwd of u dat heeft geholpen.
   Ik wacht graag op u reactie.
   Met vriendelijke groeten
   Julia

 2. hoi,

  ik ben een tiener van 14 met al psoriasis van mijn 7de ik weet niet beter en baal er niet van. wel heb ook ik erg veel last van de jeuk. ik heb psoriasis op mijn benen, onderrug, borst, bovenkant van mijn voeten, lies, hoofdhuid, armen en nagels. best heftig vindt ik zelf bij mij helpen zalfjes niet echt want het zijn superveel kleine plekjes, ik heb nu equilac dit is een capsule met paardenmelk in poedervorm erin. ik gebruik 2 capsules per dag. ook helpt bij mij lkkr warm slapen de kamer normale temp. maar joggingbroek en sweatshirt en dubbeldeken. dan gaat het minder uitdrogen. verder heb ik nog niks gevonden voor mijn hoofdhuid iemand suggesties????

  groetjes!!

  1. hey,

   gouden raad KELUAL DS van DUCRAY.
   minstens drie keer per week uw haar mee wassen.
   Bij hielp niets anders maar met deze shampoo is alles weg

   Jo

 3. Ik gebruik na het douchen dermalex huidolie. Dat beschermt op een prettige manier de huid. Verder gebruik ik wel eens
  zinkzalf (voor op babybilletjes). De duitse versie: babydream
  (lekker tegen de jeuk). Die maakt wel wat droger. De handcreme van mylene (rescuecream)is ook fijn. Ik doe de zalven en cremes omstebeurt. De laatste tijd gebruik ik van Roc de verzachtende creme. Wordt het ook wat rustiger van.
  Succes

  1. Ik heb al heel mijn leven psoriasis en ben in april begonnen met Dalensolie,voor mij is er niks beters en het stinkt teminste niet.

 4. Heey allemaal,

  Ik wil jullie graag een tip meegeven, wat mij erg heeft geholpen.
  Smeer voor het slapen gaan je plekken in met de zalf die je hebt gekregen. Ik gebruik op dit moment dovobet. Als hè je plekken hebt ingesmeerd doeje ervan dat doorzichtige folie overheen. Dus ls ware pak je je zelf in met dat folie. Je zult zien dat de plekken er snel verdwijnen
  Iedereen veel succes

  1. Hallo …
   Ik heb dit reeds een paar weken en gebruik ook DOVOBET, nu meer een gel. Het betert maar niet. De dokter zie dat ik veel zalf dien te gebruiken en dan handschoen aandoe om te gaan slapen. Maar, de meeste gel kruipt in de handschoen. Ik kan moeilijk mn handen inwikkelen met folie, niet?

 5. Hey,
  Als ik de verhalen zo lees, mag ik niet klagen. Ik ben inmiddels 20 jaar en heb nu zo’n 7 jaar last van psoriasisplekken op mijn handen en voeten. Ik ken het, de vreselijke jeuk, alle middeltjes van de dokter die niks veranderen of tijdelijk lijken te werken.

  Inmiddels ben ik een tijdje bezig met het smeren van vaseline intensive rescue, deze lijkt bij dagelijks smeren wel enigzons te werken. De huid is soepeler en minder droog en schilverig. Wel moet ik het regelmatig smeren anders zijn de plekken in no time terug!

 6. ik ben vandaag naar de HA geweest, ook ik heb sinds een maand of 3 last van kloven,schilfers,jeuk op mijn handen, en vooral last van keelpijn!
  de HA vermoed dat het psoriasis is, op mijn handpalmen heb ik ruwe kloven/plekken,op mijn ellebogen, en onder mijn oog in een “kraaiepootje” zitten schilfers.
  de HA heeft er foto,s van gemaakt en die zijn doorgestuurd naar de dermatoloog, ik hoor nog of het werkelijk psoriasis is, en krijg dan een zalf.
  hier lees ik dat het ook aan je eten kan liggen?? ik ben idd wat aan het lijnen….geen koolhydraten te eten.

 7. Ik heb misschien een milde vorm van psoriasis, echter al een jaar of 10. Ellebogen, knieën e.d., de gebruikelijke plaatsen. Gebruikte als zalf Zarqa Body Treatment en Dermalex Psoriasis. Helpt bij mij heel goed tegen de jeuk. Sinds deze winter (2011) ben ik gestopt met Dermalex en heel simpel overgestapt over vitamine C pilletjes en 1 x p/w een zonnebankje. Doe dit nu ca. 2 maand. Kan toeval zijn, maar mijn plekken op mijn ellebogen en haarlijn zijn nu, midden in de moeilijkste periode, een stuk minder dan normaal in deze tijd.

 8. Over gevoeligheid op antwoord van bloempje:
  Ik heb psoriasis voor het eerst ca.5 jaar geleden gekregen.
  Ik had zeer stresvol werk, zat nét voor mijn pré-pensioen toen mijn paard werd vergiftigd. Dat laatste heeft mij intens veel woede, verslagenheid en verdriet gegeven. Ik verheugde me op de nodige vrije tijd om met mijn paard lekker te struinen.
  Daarvoor had ik wel een erge droge huid, af en toe schimmelinfectie of netelroos.
  Verder ben ik geen overdreven gevoelig type maar je wordt door de psoriasis wel op de proef gesteld.

 9. Naast of dank zij, mijn psoriasis heb ik een extreem droge huid. Ik vet me 2 keer daags in met een mengsel van parafine en vasaline in gelijke delen.
  Daarna doe ik een kwartier een speciale pyama aan zodat het vet in kan trekken anders worden de kleding en beddegoed erg vet.
  Evengoed heb ik regelmatig erge jeuk.
  Ik kan die jeuk enigszins beteugelen door de plekken te koelen met een koelpad. Ook gebruik ik semprex, voorgeschreven door de huisarts. Dit is een antihystaminica. Hoewel ik niet allergies ben.
  Ik probeer zo weinig mogelijk zalf te gebruiken waar cortisone in zit hoewel ik er niet altijd aan ontkom.

  Ik heb steeds verschillende vormen, de laatste keer de guttata vorm. Gelukkig reageer ik goed op lichttherapie want je kan moeilijk je hele lichaam met die hormoonzalf insmeren.
  Gelukkig kon ik aparatuur voor de belichtin via mijn verzekering thuis in bruikleen krijgen. Dat bespaart me per week 100 km auto rijden.

  Ik heb nu psoriasis op en tussen mijn schaamlippen, liezen en bilspleet. Weet iemand hoe dat behandeld wordt?

 10. Heb ook een aantal jaren psoriasis, heb zoveel behandelingen gehad…van dagbehandelingen in het ziekenhuis(bad met zout, zalf, uv behandeling) tot zoveel zalven en creme’s. Niets echt geholpen, wel wat vermindert of minder jeuk. Heb ook heel lang dermovate zalf gebruikt( nu niet elke dag meer) die wel het beste bij mij heeft gepast. Maar zodra je hiermee stopt, wordt het erger, dat heb ik wel gemerkt. Ik doe het nu wel in combinatie met alleen lichttherapie. Heb nu last van psoriasis gutatta, deze type geeft meer plekjes verspreid over het lichaam en zou nu willen overgaan op Dermalex, omdat hier geen cortisone in zit. Iemand meer ervaring met deze zalf/creme…??

 11. Wat ik wel eens wil weten of al deze mensen gevoelig, emotioneel en empathisch zijn.
  Ik heb zelf nu 1 1/2 jaar Andrews Barber.En ben er erg zat van….
  Graag een reactie.

 12. m n man heeft al een paar jaar last van psoriasis gebruikte al jaren zalf van de dermatoloog. hij kreeg een tip van onze dochter en gebruikt sins een paar weken dermalex psoriasis, de rare rode vlekken zijn bijna weg. Ik las dat er ook een lotion van dermalex was ga straks eerst naar de winkel en haal die ook nog op,want op zn hoofd zitten ook allemaal kosten en het jeukt,nou als dat net zo goed helpt als de zalf.Ik hoop het gr mv de vries

 13. Ik gebruik Dermalex creme en lotion daar word ook aanbevolen iedere dag te gaan douchen zwemmen of in bad daarna nat je olie op je huid aan te brengen evenzo je creme,…deze werkt bij mij geweldig
  en zitten geen rare hormonen of troep in

  je creme en bodylotion trekt beter in op een natte huid
  ik gebruik voor mijn gezicht en handen haren het merk Eucerin
  ook speicaal voor psoriasis met ureum wat ook in Dermalex zit

  mijn jeuk is bijna weg en mijn plekken hou ik onder controle hier mee

  succes

 14. Psoriasis en Virtiligo aan de geslachtsdelen….is dat vaker gelijktijdig voorkomend?
  Ben in paar jaar tijd (since mijn scheiding) in die streek van mijn lichaam geheel wit geworden. Met donkere omranding (waar het pigment zich heeft opgestapeld denk ik zo….
  Ik was altijd al behoorlijk licht wit….verbrand me zelf vrij snel in de zon. Maar het jeukt ook, en met krabben wordt het op plekken vochtig zoals bij exceem……na een paar dagen hangen de vellen aan mijn lijf.
  Ik gebruik soort massage olie met Aloe Vera….
  Schept enige uren verlichting……maar het houdt niet over.
  Ik ben nu ruim 50 jaar oud. Mijn hele leven nog nooi een dokter bezocht….. Ik ben nog nooit ziek geweest. Griepje of iets van die aard…zelfs die gingen aan mij voorbij. Hoe kom ik aan een huisarts….?
  Stomme vraag he?

  Leef (toch) als een monnik……niemand die daar probleem mee heeft.

 15. ik gebruik schijfjes citroen die wrijf ik stevig in op plekken
  die ik heb, weg jeuk! een hele opluchting na al dat gekrabbel, en ik kan
  tenminste goed slapen.
  de plekjes worden er wel wat rood van.
  Maar je bent een hoop ellende kwijt, veel sterkte allemaal.

  loesje

 16. Hallo,

  Sinds een aantal maanden ontwikklde ik psoriasis thv vingernagels en onder mijn voeten.
  Heb speciale cortisonecremes gebruikt+neotigasonmedicatie en het beterde zienderogen, voor mijn nagels heb ik neoraloplossing.
  Momenteel flakkert alles weer op, nagels vingers vrij stabiel maar onder mijn voeten opnieuw felle kloven en rode plekken, pure ontsteking, het wandelt vrij moeilijk en doet constant pijn. Het is geen zicht.
  De zalven voor de voeten helpen niet meer, verergeren eerder, ik heb ondertussen andere medicatie gekregen, ledertrexate, 3x/week te nemen en 1x/week folavit om de bijwerkingen op te vangen.
  Zit er nog iemand in gelijkaardige situatie en zijn er tips om de pijn en jeuk te verzachten ?

 17. ik zelf heb net zoals jos ook niet zoveel last van jeuk(zelden dus)
  ik heb eerder dat ik door de stress of weersomstandigheden kloven krijg en dat is erg pijnlijk wat ik dan doe is een handcreme gebruiken met aloe vera
  en als de kloven te pijnlijk zijn doe ik er een pleister met creme op en laat het zolang mogelijk zitten

  ik heb vroeger zalf van de arts gehad maar dat was zo een vette zalf beddegoed onder en deurklinken vol troep dat vond ik dus maar niets dus ben zelstandig overgestapt naar homeopatiesch ben blij dat ik me er redelijk mee kan helpen

  groetjes leanne

 18. de lotion van de LIDL die men na het zonnen opsmeert, is ook zeer goed en totaal niet vettig – ken de naam niet – blauwe flacon van +/- 1/2 liter – goedkoop en ik heb nog geen nadelen ondervonden

 19. ik gebruik al jaren dermalex body lotion – word o.a.gebruikt in hospitalen – zeer zacht en niet te vettig – als ik me ’s morgens insmeer is het jeuken weg tot ’s avonds – nog eens ’s avonds insmeren geeft geen vlekken op de lakens – te koop in apotheek zonder voorschrift – grote flacon met pompje is het voordeligst – hopelijk bent u ermee geholpen – het proberen waard

 20. Hallo,

  Het vervelendste is nog wel dat het zo lekker is om te krabben. Soms ga je zo ver dat het pijn doet maar dat is gewoon bijna nog fijn.
  Heb ondertussen geleerd dat je je zelf goed warm moet kleden in makkelijke kleren zodat je huid uit zich zelf een beetje vettig wordt door evt een beetje zweten wat al veel jeuk scheelt. ook is je gemoedstoestand belangrijk. Je moet je hoe moeilijk ook leren voor je gevoel totaal nergens druk om maken wat ook een hoop kan schelen. Op momenten dat je je eigen druk gaat maken wordt het erger. Ook moet je ervoor zorgen dat je tijd voor jezelf neemt, dus zo weining mogelijk stress.

  dan ook kleine dingen als geen peper, weinig zout, weinig zuivel eten.
  Daarnaast is het goed veel fruit, visolie, vis en bruin brood te eten. Vit D!!!

  Hoop dat jullie er iets aan hebben.

 21. Ik heb zelf psoriasis aan handen en voeten (ziekte van Andrew Barber) en die jeuk onder mijn voet is soms ondraagelijk. Wat helpt is antihistaminica. Zelfde pilletjes als bij hooikoorts. Nadeel is alleen dat je er een beetje suffig van kan worden.

 22. Hallo,

  Ik zie dat jullie met vaseline werken, dat werkt inderdaad helemaal niet. ik heb dat onlangs namelijk geprobeerd. Wat erg trouwens dat jullie zoveel last hebben van jeuk.
  Ikzelf ben 25 jaar en heb het al van mijn 5 jaar of zo. anyhow ik heb blijkbaar een variant die weinig jeukt op mijn enkels (vroeger heel veel, nu een klein stukje) en op mijn vingers sinds een paar jaar.

  Ik heb gelukkig wel een product dat werkt, Dolisos rescue zalf ft 5% v.05601I06. Sinds Dolisos overgenomen is wordt het echter niet meer gemaakt. Ik ben net naar de apotheek geweest die een andere firma heeft gevonden die exact het zelfde maakt. Ik probeer deze variant volgende week.
  De zalf die ik tot nu toe had werkt spectaculair goed. zo had ik een paar jaar geleden een grote plek op mijn hoofd. Nadat het te erg werd heb ik al mijn haar afgeschoren en dit met deze zalf in een paar weken weg gekregen. De zalf is niet goedkoop maar het is belangerijk niet te zuinig te zijn. een dikke laag en bijsmeren vanaf dat het droog staat zorgt ervoor dat de psoriasis zienderogen verdwijnt.

  enfin, het werkt natuurlijk enkel voor het huidgedeelte van de aandoening. Ik heb sinds een tijdje stijve vingers en ik ga er morgen toch eens met naar de dokter gaan.

 23. Het helpt niet geheel tegen de jeuk maar werkt beter dan die middeltjes van de dokter. Vaseline Bodylotion Intensive Rescue. Dit zit in een witte fles met blauwe dop. KIJK UIT! Je hebt een ongeparfumeerde en geparfumeerde versie. Dit staat duidelijk aangegeven voor op de fles. Neem dus de ongeparfumeerde versie. Je hebt dit ook speciaal voor je handen en voeten in een kleine tube.

  Succes

 24. Hallo Jos,

  Wow, wat een geluk dat je zo weinig last hebt van jeuk. Jeuk is naar mijn mening het allerergste, erger dan pijn. Ik heb net weer een nacht wakker gelegen van de jeuk op mijn benen. Ik durf me niet eens voor te stellen wat mensen moeten doorstaan die psoriasis op 60% of 80%, etc van hun lichaam hebben.

 25. raar om te lezen dat jullie allemaal zoveel last van jeuk hebben. Ik heb een variant ofzo waarbij ik bijna geen jeuk krijg, alleen als het heel warm is dan jeukt het als de ziekte onder m’n haar, maar dat is in dit land maar een paar keer per jaar 😛

 26. ik krab ook wel maar als ik het in de gaten houd dan niet ik houd mij gewoon bezig en ga dingen doen, ik ga graag tekenen en borduren of als het mooi weer is naar de Noordzee hengel mee lekker ontspannen een visje vangen. Boswandelen, met een verrekijker vogels spotten gewoon gevarieerd bezig blijven het mag niet zaai worden. Het is ook niet altijd een wondermiddel maar het houd je bezig groetjes

 27. Hoi Sonja!

  Bedankt voor je reacties. Bovendien bedankt voor je tips, zoals je beschrijft komt het eigenlijk toch vooral neer op afleiding. Lekker veel bezig zijn dus.

  En een boswandeling is natuurlijk altijd lekker 🙂

 28. Beste Krabbelaar (en dan niet op de hyves),

  Mijn tip tegen het krabben is denken aan iets wat je vrolijkt stemt. Je partner, goede vrienden, een bak vol geld, een uitbundig partijtje sex, wat dan ook. Als het maar een glimlach op je gezicht zet.
  Maar stop dan niet alleen bij de gedachte probeer deze gedachte ook verder uit te denken. Bijv. je wint de loterij en krijgt 5 mln euries op je bankrekening gestort. Wat ga je er allemaal meedoen en probeer het zoveel mogelijk visueel uit te beelden in je hoofd.

  Het is tip geen wondermiddel, maar wellicht helpt het wel. Bij mij helpt dit het nl regelmatig. Wel zal ik je afraden dit te doen tijdens je werk of als je in gesprek bent met klanten of anderen. Want dagdromen geeft ook zo schaamte gevoel als je eigenlijk met andere bezig bent. De tip is dus vooral bedoeld als je op jezelf bent.

  Succes!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button