Huid & ZorgPsoriasis

Psoriasis en Mexicaanse griep

De Werkgroep ‘Chronische ontstekingsziekten en influenza’ van het Nationaal Commissariaat Influenza in België heeft 23 september aanbevelingen gedaan omtrent de preventie en behandeling van griep.

Artritis en psoriasis zijn frequente chronische ontstekingsziekten. Ze treffen de gewrichten (artritis) en de huid (psoriasis). Patiënten die lijden aan een dergelijke ontstekingsziekte vertonen veranderingen in het immuunstelsel en behoeven bovendien vaak een onderhoudsmedicatie die invloed kan hebben op de immuunweerstand.

In geval van zulke medicatie rekent de werkgroep ‘influenza en chronische ontstekingsziekten’ van het Interministerieel Commissariaat Influenza hen tot risicogroepen voor de griep A/H1N1 (Mexicaanse griep). De werkgroep beveelt deze patiënten dan ook aan zich optimaal te laten vaccineren en bij griepsymptomen tijdig de huisarts te raadplegen. Wanneer ze door de griep A/H1N1 getroffen worden, komen deze patiënten ook in aanmerking voor behandeling met antivirale middelen.

De groep van immuun-gemedieerde inflammatoire aandoeningen omvat onder meer reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus, ziekte van Bechterew en psoriasisartritis; chronische darmontsteking, met name de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa; en huidaandoeningen zoals psoriasis. Een gemeenschappelijk kenmerk van deze ziekten is het optreden van een chronische ontstekingsreactie, die vaak behandeld wordt met middelen die het immuunsysteem onderdrukken (zogenaamde immunotherapie).

Behandelingen die de afweer kunnen onderdrukken zijn onder meer cortisone, methotrexaat, azathioprine en nieuwere medicijnen zoals TNF-blokkers. Patiënten met een chronische ontstekingsziekte, en in het bijzonder deze onder immunotherapie, zijn vatbaarder voor infecties. Bovendien kunnen infecties bij deze patiëntengroep ernstiger verlopen, en zijn alarmsymptomen zoals koorts soms minder uitgesproken. Aspirine-achtige geneesmiddelen (bv. diclofenac, piroxicam, ibuprofen), antimalariamiddelen, sulfasalazine en mesalazine onderdrukken de afweer niet en brengen geen verhoogd infectierisico met zich mee.

In het licht van een mogelijke pandemische uitbreiding van de A/H1N1 griep gelden voor patiënten met chronische onstekingsziekten onder immunotherapie een aantal extra voorzorgsmaatregelen. Ten eerste hebben patiënten in deze risicogroep er alle belang bij zich goed te laten vaccineren, niet alleen tegen de seizoensgriep maar ook tegen pneumokokken, die verantwoordelijk zijn voor een belangrijk percentage van de longontstekingen die als complicatie kunnen optreden bij griep. Verder beveelt de werkgroep aan dat deze patiënten hun huisarts consulteren van zodra zij symptomen ervaren die op griep kunnen wijzen, zoals koorts, spierpijn en hoesten. De huisarts is ook de aangewezen persoon om advies te geven in verband met de therapie tijdens een griepopstoot.

Wanneer bij deze patiënten griep wordt vastgesteld kan de huisarts een behandeling met antivirale middelen opstarten. Alle patiënten die tot de risicogroepen behoren zullen bovendien gratis gevaccineerd worden tegen de A/H1N1 griep zodra het vaccin beschikbaar is.

Voor actuele informatie over de A/H1N1 griep kunnen zowel patiënten als artsen een beroep doen op de website www.influenza.be, onze Nederlandse lezers kunnen voor meer informatie terecht op de website www.grieppandemie.nl.

Ook interessant
Source
Belga Media Support

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

6 Comments

 1. Wel een late reactie maar je weet nooit waar we voorzichtig mee moeten zijn. Mijn verhaal: tot voor de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep was mijn huid zo goed als schoon, geen zalven en geen medicijnen meer. Na de vaccinatie kwamen de plekken in alle hevigheid terug! Vanaf november 2009 tot nu( september 2010) lichttherapie, Neotigason, fumaarzuur: tot op heden geen effect. Ik hoop dat de werking van de vaccinatie in de loop der tijd verdwijnt en daarmee ook de Pso-plekken. Als een vaccinatie niet echt nodig is: niet doen!

 2. Hoi,

  Vraag me af of wij wel een oproep krijgen ik heb nog van niemand
  gehoord met psoriasis dat hij/zij een oproep heeft gehad.
  Is het wel slim zo’n spuit ? dat is mijn vraag omdat ik een paar jaar geleden de griep heb gehad en ik vervolgens geheel onder de psoriasis stond van kop tot teen . In de spuit zitten toch ook stoffen die je ook binnen krijgt als je de griep hebt…….? krijgen we dan geen uitbraak ?
  anders hadden we toch wel een oproep gekregen via het ziekenhuis omdat we een risico lopen ? vragen vragen en nog eens vragen …

  groetjes liqueske

 3. hoi hoi

  ik wil ook even zeggen heb via mijn huisarts geen oproep gehad terwijl ik toch bekend sta daar met psoriasis nu is het wel zo dat ik in de zorg werk en me dus via het werk gisteren de eerste spuit heb gehad maar hoort een huisarts dit ook niet te doen? of is het zo dat het ergens gemeld wordt?

  groedjes leanne

 4. Ik heb al 25 jaar uitgebreide psoriasis. Ik slik geen immunosuppressoren maar maak me als 56 jarige wel ongerust daar ik denk dat ik wellicht toch vatbaarder of gevoeliger ben voor de gevolgen van de griep

 5. Hoi Niels,

  Het is nog niet duidelijk wanneer de inentingen gaan starten. Houdt hiervoor de websites die hierboven genoemd worden en de media in de gaten.

  Groetjes,
  Eline

 6. Krijgen we automatisch een oproep voor een vaccinatie. Het is mij allemaal nog niet zo duidelijk wanneer de inentingen nou gaan beginnen.

  Dank voor de informatie, Niels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button