Huid & VerzorgingPsoriasis

Psoriasis en veilig zonnen, tips om verantwoord te zonnen

Bij psoriasis wordt vaak geadviseerd je tegoed te doen aan zonlicht omdat de straling een gunstig effect heeft op de met psoriasis aangedane plekken. Met name de combinatie van zon, droge lucht en zout zeewater hebben vaak een positief effect op psoriasis. Psoriasis en veilig zonnen, het is belangrijk te melden dat ook in dit geval het woord ’te’ als in teveel zonlicht risico’s met zich mee kan brengen. In zeldzame gevallen is het mogelijk dat veel zonlicht de psoriasis zelfs doet opvlammen.

Het grootste risico van teveel zonlicht is verbranding met alle gezondheidsrisico’s van dien zoals vroegtijdige huidveroudering, zonne-allergie en helaas steeds vaker voorkomend het gevaar huidkanker te ontwikkelen.

Psoriasis en veilig zonnen, wat is belangrijk?

  • Op een zonnige dag is het belangrijk kwetsbare huid goed af te dekken met kleding (denk aan een hoofddeksel).
  • Gebruik een goede sunblocker, zonnebrandcrème  met een hoge beschermingsfactor SPF (Sun Protection Factor), het wordt aangeraden een beschermingsfactor van minimaal 15 te gebruiken.
  • Bij een overdaad aan zon veroorzaakt UV-A straling vroegtijdige huidveroudering. UV-B straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid. Kies een zonnebrandcrème met een UV-bescherming op basis van jouw huidtype en de omstandigheden waarin je je aan de zon blootstelt. Via de website van het KWF kun je je huidtype vaststellen, doe hier de test!
  • Smeer je huid minimaal een halfuur voor je gaat zonnen in.
  • Ga niet zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur; zoek dan de schaduw op.
  • Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype.
  • Ga uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.
  • Gebruik je medicijnen kijk dan na of zonnen in combinatie met het gebruik veilig is.
  • Smeer je lichaam na het zonnen in met een hydraterende crème een bodylotion of after sun.

Psoriasis, zonnen en schaamte

Bij verstandig zonnen mag je gerust van de zon genieten om je psoriasis er voordeel mee te doen. De zon is heilzaam en helpt in veel gevallen de klachten te verminderen, zeker in combinatie met zeezout en droge lucht. Vergeet echter niet om je huid geleidelijk aan te laten wennen aan de zonnestralen. Vermijdt de zon op het warmste punt van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur.

Nu zijn er psoriasispatiënten die graag willen zonnen maar zich schamen voor de psoriasis plekken die dan duidelijk zichtbaar zullen zijn, hoe ga je daarmee om? De ervaring is voor iedereen anders, er zijn psoriasispatiënten die zich zonder problemen blootgeven voor anderen is het een grote drempel en het zichtbaar maken van de psoriasis plekken maakt onzeker. Probeer moed te putten uit het feit dat de zon je psoriasis plekken kan verbeteren wat het weer minder moeilijk maakt je huid te tonen, bekijk het voordeel op de lange termijn en doe er je voordeel mee.

Schijnt de zon trek dan een t-shirt en een korte broek aan en laat de zon zijn heilzame werk doen, zie je dit echt niet zitten probeer dan een plek te zoeken waar je alleen kunt zijn. Misschien heb je familie met een afgeschermde tuin en in het meest gunstige geval natuurlijk een vrij liggende tuin of balkon waar geen direct zicht op is. Wil je je huid echt niet tonen draag dan lekker losse kleding bij voorkeur van licht katoen, zo krijgt je huid de kans goed te ademen.

Psoriasis en veilig zonnen, genieten van de zon leidt vaak tot ontspannende activiteiten, doe er je voordeel mee en laat de stress van je afglijden ook dit zal een gunstig effect hebben op de psoriasis. Tot slot is het belangrijk wanneer je gaat zonnebaden goed te blijven drinken, zorg voor voldoende water zo’n twee liter water per dag.

Source
KWF Kanker bestrijding

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button