Psoriasis Aanpakken met Gezonde Voeding

Psoriasis en voeding

De afgelopen jaren heb ik allerlei middelen gebruikt om mijn psoriasis te verbeteren, vooral op het gebied van voeding. Het slikken van voedingssupplementen, het weglaten of juist toevoegen van bepaalde voedingsmiddelen. Ik betrapte mezelf erop dat ik me hierbij heb laten leiden door de voedselhypes die tegenwoordig net zo snel gehyped worden als dat ze weer ontkracht worden door voedsel wetenschappers. Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat psoriasis en voeding sterk met elkaar in verbinding staan. Lees hieronder mijn verhaal.

Zijn bananen een wondermiddel tegen psoriasis?

Ik heb zo ongelooflijk gehoopt op dat ene wonder middel tegen psoriasis

Enkele jaren geleden lees ik een artikel in de krant over de enorme voordelen van bananen op je huid. Prompt merk ik dat ik de volgende ochtend vier bananen tijdens het ontbijt naar binnen werk. Het effect is uiteraard nul en of het verantwoord is om jezelf vol te eten met 4 bananen betwijfel ik zeer. Maar het verlangen naar gezonde huid is zo groot. Zo graag zou ik willen zwemmen met mijn zoon, helaas wint de schaamte en angst het van het rationele verstand. Ik hoop zo ontzettend op dat ene wonder middel tegen psoriasis.

Fed up, ik wel!

Begin van dit jaar ben ik tot de conclusie gekomen dat er structureel wat moet veranderen aan mijn eetgedrag. In de afgelopen twintig jaar ben ik steeds minder gaan bewegen en meer gaan eten. Tegelijkertijd is mijn psoriasis erger geworden. Ook de vitiligo is uitgebreid over mijn lichaam. Natuurlijk heb ik in diezelfde twintig jaar de nodige dieten gevolgd met tijdelijk gewichtsverlies en een verbetering van mijn huidproblemen als gevolg. Voor het eerst in 41 jaar ben ik eens goed gaan nadenken over mijn eetgewoonten. Waarom is het nooit genoeg? Waarom de hunkering naar suiker en zoetigheid?

Fed up documentaire over voeding

In mei van dit jaar heb ik de reportage ‘Fed Up‘ gezien. Een Amerikaanse documentaire over fastfoodketens en de makers van verwerkt voedsel. In deze documentaire volgt regisseur Stephanie Soechtig twee jaar lang een groep kinderen die proberen om gezonder te leven. Een ontluisterend verhaal over bewerkt voedsel. Ik ben geen wetenschapper en kan dus niet wetenschappelijk onderbouwen of bewerkt voedsel de impact heeft die de documentaire ons voorhoudt. Ik kan me wel voorstellen dat het binnenkrijgen van enorme hoeveelheden suiker en zout via bewerkt voedsel ongezond is en mogelijk een verslavend effect heeft op een lichaam na jaren gewenning. Simpelweg omdat je lichaam went aan de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

De eerste stappen zijn gezet!

Ik ben er klaar voo, ik wil kijken hoe psoriasis en voeding zich tot elkaar verhouden. Daarom heb ik besloten samen met mijn huisarts en een leeftsijl coach mijn gezondheid te monitoren en ondertussen te ‘sleutelen’ aan mijn eetgewoonten en beweegpatroon.

Gewoon lekker eten, maar wel eten waar ik over nadenk

Welke stappen heb ik gezet;

  • Ik fiets en/of wandel drie a vier keer per week (In ieder geval een uur, soms wat meer soms wat minder)
  • We eten zo min mogelijk uit een pakje en bereiden maaltijden met verse producten
  • Elke ochtend start ik met vers fruit, magere kwark en een handje ongebrande noten
  • De lunch wissel ik af met bruine boterhammen en/of een salade
  • Tijdens het diner eet ik geen aardappelen (mijn vrouw en zoon overigens wel), ik vervang dit door een portie extra groente of een portie zilvervliesrijst
  • In het weekend af en toe een knabbel en op zondag een ontbijt met een een eitje

Zoals je ziet geen enorme aanpassingen en zeker geen streng hype dieet waarbij alles slecht en verboden is. Gewoon lekker eten, maar wel eten waar ik over nadenk.

De effecten zijn mind blowing

Psoriasis en voeding - het effect van gezonde voeding op de huidziekte psoriasis
Psoriasis en voeding – het effect van gezonde voeding op de huidziekte psoriasis

Binnen twee weken begon ik me beter te voelen. Mijn vrouw viel het na enkele dagen op dat ik ’s nachts in mijn slaap niet meer aan het krabben was. De psoriasis kwam vrijwel gelijk tot rust. Nu vier maanden later merk ik dat er bijna geen schilfering is en ook de kleur van mijn huid is veranderd van ‘ontstoken rood’ naar licht roze. Ik ben 12 kilo lichter, gemiddeld val ik een kilo per week af. Ik heb geen enorme trek meer in suikers en mijn bloeddruk is van te hoog binnen twee maanden naar normaal (lees binnen de marge) gedaald. Ook mijn cholesterol is van licht verhoogd naar normale waarden gedaald.

Psoriasis is in twintig jaar niet zo rustig geweest

De psoriasis op mijn huid en hoofdhuid ziet er nu rustig uit, doet geen pijn en ik heb vrijwel geen jeuk. In april ben ik gestart met het fotograferen van mijn been. In juni en augustus heb ik dit herhaald.

Heeft voedsel invloed op jouw huidproblemen?

Ik claim zeker niet dat deze aanpak bij iedereen werkt, maar ik ben er wel van overtuigd dat voeding en psoriasis invloed op elkaar hebben. Uiteindelijk ben ik zelf gaan onderzoeken wat bij mij de psoriasis extra triggert en ik ben blij dat ik met enkele eenvoudige aanpassingen de conditie van mijn huid enorm heb kunnen verbeteren. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de psoriasis verdwenen is maar ik heb wel gemerkt dat de impact van voeding op mijn psoriasis groot is.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Weet je wat triggers zijn voor je psoriasis of andere huidklachten. Heeft voedsel invloed op de conditie van jouw huid?

Lees ook: 10 Tips Om Veilig Te Zonnen Met Psoriasis

Plaats een reactie