Huid & VerzorgingPsoriasis

Psoriasis nagels: tips, adviezen en behandeling

Hoe kun je psoriasis nagels behandelen? Nuttige tips & adviezen bij nagelpsoriasis

Psoriasis nagels (unguium), is een vorm van psoriasis die optreedt bij ongeveer de helft van alle psoriasis patiënten. Bij mensen die psoriasis artritis hebben wordt het aantal zelfs geschat op 80%. Geschat wordt dat minimaal de helft van alle psoriasis patiënten afwijkingen aan de nagels heeft. Artsen weten niet waarom het bij de één wel voorkomt en bij de ander niet.

In de nagels treedt een verstoring op van het keratinisatieproces (verharding van de huid) op, dit proces veroorzaakt een versnelde nagelgroei die het uiterlijk sterk beïnvloed.

Bij kinderen kunnen psoriasis nagels het eerste symptoom van de huidziekte zijn. De nagels krijgen dan bijvoorbeeld putjes of worden brokkelig en geel van structuur.

Wat is de oorzaak van psoriasis nagels?

Net zoals bij de ziekte psoriasis is ook bij psoriasis nagels de oorzaak niet bekend. Er wordt echter gedacht dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van omgevings- en genetische factoren. Sommige mensen hebben meer kans om psoriasis nagels te krijgen dan anderen, maar niemand weet zeker waarom.

Waarom zijn psoriasis nagels pijnlijk?

De belangrijkste functie van nagels is de bescherming van de zenuwuiteinden in de vingertoppen. Eeltvorming is daarom niet nodig en dit zorgt ervoor dat uw vingertoppen gevoelig blijven. Een belangrijke eigenschap waar we in ons dagelijks leven nuttig gebruik van maken. Door deze specifieke functie van de vingertoppen wordt nagelpsoriasis een extra vervelende aandoening. De nagel verhard, als gevolg daarvan kan het stoten van de nagel extreem pijnlijk zijn.

Schaamte

Omdat de nagels zo zichtbaar zijn bij het dagelijks contact kan er sprake zijn van schaamte en ongemak. Het bezoeken aan een nagelstudio of styliste wordt vaak vermeden uit angst voor mogelijke reacties. Dat is jammer want professionele nagelstudio’s zijn goed op de hoogte van deze klachten en kunnen uw klachten verlichten met een goede behandeling. Het kort en schoon houden van de nagels kan de klachten sterk verminderen.

Symptomen van nagelpsoriasis die vaak voorkomen:

 • Putjes – Ondiepe of diepe gaten
  Door de huidziekte verliezen de nagels huidcellen. Dit zorgt ervoor dat er kleine of grote putten ontstaan in de nagel. Dit kan van persoon tot persoon verschillen, de putjes kunnen groot of klein zijn, op alle of slechts op enkele nagels.
 • Vervorming
 • Verdikking
 • Scheiding van de nagel en het nagelbed
 • Verkleuring (veelal geel-bruin)
  Ook wel olievlekfenomeen genoemd omdat het lijkt alsof er een kleine druppel olie onder de nagel is gelopen.
 • In het ergste geval kan de nagel volledig worden afgestoten.

Behandeling van psoriasis nagels

Foto van psoriasis nagels
Psoriasis nagels foto’s – de nagels zijn aangetast door psoriasis, vaak ontstaan kleine bloeduitstortingen bij het stoten van de nagels.

Helaas is nagelpsoriasis heel moeilijk te behandelen. Er zijn enkele vormen van behandeling mogelijk maar vrijwel altijd zonder blijvend resultaat.

 • Corticosteroïden injecties in elke aangedane nagel
 • Behandeling met Daivonex (vitamine D)
 • Psoriasis nagels gellak: er is een nagellak voor psoriasis nagels op de markt die ontwikkeld is om de aangedane nagels te herstructureren. Deze gellak moet langdurig gebruikt worden om een optimaal resultaat te behalen.
 • Bij ernstige klachten kan een behandeling met tabletten overwogen worden
 • Cosmetische reparatie van de nagel bijvoorbeeld door de nagel bij te schrapen, de nagels polijsten, kunstmatige nagels aanbrengen en in incidentele gevallen operatieve verwijdering van de nagels.

Wat kan ik zelf doen aan psoriasis nagels?

Het wordt aangeraden uw nagels kort te houden, dit kunt u doen door ze zelf te vijlen of hier een nagelstyliste bij te betrekken. Een styliste kan de nagel professioneel vijlen en voorzien van een beschermende laag. Eventueel kan er gekozen worden voor kunstnagels, dit kan met name het cosmetische effect beïnvloeden.

Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat voeding en stress de huidziekte psoriasis kunnen verergeren. Bijvoorbeeld het proefschrift van psychologe Lisette Verhoeven waarin zij concludeert hoe stressvolle ervaringen de huidziekte psoriasis kunnen verergeren. Een gezond voedingspatroon en een goede balans tussen werk en privé kunnen een positieve bijdrage leveren bij klachten. Sebastiaan heeft op onze website een artikel geschreven over psoriasis en voeding over hoe je psoriasis kunt aanpakken met gezonde voeding.

Kans op infecties

Psoriasis nagels zijn gevoeliger voor infecties door bacteriën, schimmels en gisten. Het is essentieel een psoriasisnagel zorgvuldig schoon te maken bij elke behandeling. Een professionele nagelstyliste kan u hiermee helpen!

Nagelstyliste en nagelstudio’s

Om ongemakkelijke situaties te voorkomen is het raadzaam bij een styliste of nagelstudio te informeren of zij bekend zijn met de aandoening en deze actief behandelen. Het is zowel voor u als voor de styliste prettig als zij op de hoogte zijn van de nagelpsoriasis zodat zij u ontspannen en effectief kunnen helpen. Een goede nagelstyliste is op de hoogte van deze aandoening en weet hoe een psoriasisnagel effectief en hygiënisch behandeld kan worden. Een behandeling zal dus met name cosmetisch zijn, het kan tevens een pijn verlichtend effect hebben als de nagel goed kort gevijld wordt.

Ook interessant

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

8 Comments

 1. Ik heb eczeem.op dit moment hele lichaam. Kan geen zon verdragen zweten werkt ook niet mee. Stress en een hele droge huid. Moet zalf gebruiken( cortison zalf) anders krijg ik het niet weg. jullie daar tips over wat voor zalf of iets anders. water is ook funest. Moeilijk onder controle te houden. Vooral nu ik in de overgang ben.

  1. Hallo Wilma,

   Wat super vervelend dat je op het moment zoveel last hebt van Eczeem 🙁 Bij mij is het enige dat helpt een dagelijks bad, na een half uur droog ik me af en smeer mijn huid in met vaseline. Als ik dat twee weken kan volhouden is het zo goed als weg. Helaas heb ik er met drukke periodes te weinig tijd voor en komt het weer terug.

   Succes,
   Lieke

 2. Hallo,

  Ook ik heb psoriasis aan de nagels en heb een balie functie waarbij er veel op mijn handen gekeken wordt. Ik plak al jaren kunstnagels en dat bevalt mij heel goed. Of het slecht is voor de nagels weet ik niet maar alles beter dan dat mijn echte nagels.

  Groet, Joke

 3. Hi Joke,

  ik ben nagelstylist en heb 2 klanten met psoriasis, de kunst nagels of gel hebben heel zelden een nadelig effect maar kan wel je ‘state of mind’ bevorderen zelfs, zolang als je stylist genoeg zorg besteed aan schoonmaken en hygiëne kan het geen kwaad. Het probleem komt als de nagel volledig van de nagel bed los komt dan is bewerken link en infectie risk hoog.

  mvg Tracy

  1. Hi Tracy,

   zou je misschien foto’s kunnen plaatsen van het uiteindelijke resultaat?
   Ik zelf loop nu al denk een klein jaar rond met psoriasis nagels en het is echt killing. Zo wel voor mij als voor mijn relatie en dat mag en kan niet de bedoeling zijn!
   Nu zoek ik al een tijd een (goede) nagelstyliste maar in de omgeving waar ik woon zijn er geen bekend mee. Daarnaast ben ik ook zeer benieuwd naar de (eventuele) prijs.

   Gr,
   Joep

 4. Hoi Vooijs,

  Als ik UV behandeling volg voor mijn hele lichaam, dan verdwijnt (naast de plekken op mijn lichaam) ook de psoriasis op mijn nagels. Helaas is het effect van UV belichting maar kort. Als ik stop met de belichting komt de psoriasis heel snel weer terug.

  Succes ermee!

  grts Gerda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button