NieuwsPsoriasis

Psoriasispatiënte doet mee aan missverkiezing

GENT – Lynn Van der Eecken, Psoriasispatiënte doet mee aan missverkiezing. De rode psoriasisvlekken op haar lichaam probeerde weg te moffelen, hoe heviger de stress de huidziekte deed opvlammen. Toch dingt ze over enkele weken mee naar de hoofdprijs in een missverkiezing.

Kortgerokt en in een mouwloze jurk komt Lynn Van der Eecken (30) naar ons toe gestapt. Breed lachend etaleert de Gentse moeder van twee kinderen de rode vlekken op haar armen, handen, knieën en benen.

‘Als ik mensen zie kijken naar de vlekken, duw ik mijn elleboog in hun gezicht en zeg erbij: “het is niet besmettelijk, hoor., Ik voel me daar goed bij en hoe meer ontspannen en zelfzeker ik me voel, hoe minder last ik van de psoriasis heb’, zegt ze.

Psoriasispatiënte

Op haar veertiende dook psoriasis voor het eerst bij haar op. ‘Plots stond mijn hele lichaam vol rode vlekken. Het is een erfelijke DNA-fout maar die werd zeker op gang gebracht door ernstige spanningen thuis en op school. Jaren heb ik de vlekken zoveel mogelijk verstopt achter lange mouwen en broeken. Mensen deinsden voor mij achteruit alsof ik een melaatse was. En zelfs tijdens ruzies met een toenmalige partner kreeg ik het verwijt naar het hoofd geslingerd dat ik met die vieze plekken aan geenandere man zou geraken. Ik voelde me gedegradeerd tot een huidvlek.’

Maar haar nieuwe vriend toonde wel begrip en dat deed Lynn Van der Eecken langzaam inzien dat ze meer was ‘zodat wat onder mijn gehavende huid zat, kon openbloeien’, zoals ze zelf treffend zegt.

De klik

Helaas: op haar dertigste veroorzaakte een operatie een nieuwe, hevige opstoot van psoriasis. ‘Voor het eerst sinds lang was ook mijn aangezicht geraakt’, vertelt Lynn Van der Eecken. ‘Toen heb ik de balans gemaakt van mijn leven en heb ik de klik gemaakt: ik wou niet langer weglopen van mijn angsten, maar er middenin gaan staan. Ik heb gebroken met mijn moeder, ben gestopt met roken en heb me in een impulsieve bui ingeschreven voor de Misses Glamour International-verkiezing.’

In de selectieproef moest Lynn Van der Eecken ook in bikini paraderen. “Je mag gerust panty’s aantrekken,, zei men. Maar dat vond ik een affront! Ik stop mijn vlekken niet langer weg, integendeel, ik pak er mee uit. Zo voel ik me niet alleen zelf beter, maar het zou ook fijn zijn als ik op die manier andere psoriasispatiënten kan inspireren.’ Eind juni neemt ze in de Antwerpse Hilton deel aan de grote finale.

Moedig

‘Ik vind het ontzettend moedig van Lynn om met haar huidaandoening deel te nemen aan een schoonheidswedstrijd’, zegt Joyce De Troch, gastvrouw van de wedstrijd. ‘Het heeft ook een forse boost gegeven aan haar zelfvertrouwen. En dat is samen met een flinke portie levenservaring in deze wedstrijd, die zich exclusief richt op dames ouder dan 27 jaar, ook een troef.’

Lynn Van der Eecken zelf leeft rustig naar de finale toe: ‘Maar eigenlijk speelt die geen rol meer: ik heb al gewonnen door me in te schrijven.’

Fotografie: Christian Mees

Ook interessant
Source
De Standaard

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button