Shampoo voor psoriasis op de hoofdhuid

Een veel voorkomende vorm van psoriasis is psoriasis op de hoofdhuid (medische naam psoriasis capitis). Er is een groot aantal mensen die psoriasis alleen op de hoofdhuid hebben en dit in een aantal gevallen zelf zien als een vorm van roos, deze mensen bezoeken niet altijd huisarts of een dermatoloog met deze klachten. Deze mensen zijn gebaat bij een goede shampoo voor psoriasis.

Klachten en symptomen van psoriasis op de hoofdhuid

Psoriasis op de hoofdhuid bestaat uit rode, geirriteerde, schilferende plekken verspreid over het behaarde hoofd. Vaak verschijnen de eerst aangedane plekken zich direct achter het oor of aan de achterkant van de hoofd net boven de nek. De jeuk die de psoriasis veroorzaakt verschilt van persoon tot persoon en kan verergeren in zogenaamde opvlammende perioden van de psoriasis.
Bij ernstige gevallen van hoofdhuid psoriasis kan gedeeltelijke uitval van de haren voorkomen. Haaruitval komt zelden voor en is meestal tijdelijk.

Behandeling van psoriasis op de hoofdhuid

Omdat psoriasis op de hoofdhuid niet te behandelen is met de voor de rest van het lichaam beschikbare zalven en crèmes zijn er voor deze specifieke psoriasis klachten shampoos beschikbaar. Shampoo voor psoriasis bestaat veelal in de basis uit een corticosteroïd (een chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon. Dit hormoon onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties.). Naast corticosteroïd bestaat de shampoo ook uit een schilfer oplossende emulsie. De werking van deze emulsie vermindert enerzijds de schilfer vorming en maakt het anderzijds mogelijk dat het werkzame bestanddeel de corticosteroïd makkelijk in de hoofdhuid doordringt.

Soorten shampoo voor psoriasis

Denorex RX®

Denorex RX® is een zogenaamde klassieke teershampoo, de werkzame bestanddelen in Denorex RX® shampoo zijn koolteer en menthol. Koolteer is een teerpreparaat. Koolteer wordt al eeuwenlang gebruikt in huidpreparaten. Teershampoo heeft een schilfer oplossende werking en bestrijdt de jeuk.

Dovonex/Daivonex

Een veel voorgeschreven shampoo voor psoriasis is Dovonex of Daivonex Lotion. Daivonex crème wordt gebruikt bij de behandeling van psoriasis. Het actieve bestanddeel in daivonex is calcipotriol, is een afgeleide van vitamine D, een zogenaamde Vitamine D3. Calcipotriol remt de deling van de cellen van de opperhuid, die bij psoriasis verhoogd is. Calcipotriol heeft gelijktijdig een schilfer oplossende werking.

Xamiol ®

Sinds 2010 is er een speciale gel op de markt genaamd Xamiol ®, deze shampoo voor psoriasis is makkelijk aan te brengen op de hoofdhuid.  Xamiol ® bestaat uit de werkende bestanddelen betamethason (Betamethason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden.) en calcipotriol (Vitamine D3). Deze producten zijn alleen op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar.

Welke shampoo gebruikt u voor psoriasis op de hoofdhuid

Bovenstaande producten zijn uitsluitend verkrijgbaar op recept. Huidzorgen.nl is benieuwd naar de haarverzorgingsproducten die u gebruikt. Er zijn meerdere shampoos vrij verkrijgbaar op basis van teer of dode zeezout. Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen. Welke producten raadt u aan? Laat uw reactie achter onderaan dit artikel!

3 gedachten over “Shampoo voor psoriasis op de hoofdhuid”

Plaats een reactie