HomeOnderzoekTwee nieuwe genen voor psoriasis ontdekt

Twee nieuwe genen voor psoriasis ontdekt

Huidcellen zijn belangrijker dan gedacht

Nieuwe genen voor psoriasis ontdekt

De afdeling Dermatologie van het UMC St Radboud heeft in samenwerking met internationale onderzoeksgroepen twee genen gevonden die de kans op psoriasis aanmerkelijk vergroten. Deze genen zijn vermoedelijk betrokken bij het herstel van beschadigde huid. Deze bevindingen tonen aan dat naast het afweersysteem ook de huidcellen zelf een belangrijke rol spelen in de ziekte, schrijven de onderzoekers in een vandaag gepubliceerd artikel in het vakblad Nature Genetics.

Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid die voorkomt bij twee tot drie procent van de bevolking. De ziekte wordt veroorzaakt door een samenspel van erfelijke factoren en omgevingsinvloeden. De afdeling Dermatologie van het UMC St Radboud heeft met internationale onderzoekspartners vastgesteld dat afwezigheid van twee genen op chromosoom 1 een verhoogde kans geeft op psoriasis. Beide genen coderen voor eiwitten die een rol spelen bij de vorming en het herstel van de hoornlaag, de buitenste laag van onze huid. Deze genen ontbreken veel vaker bij psoriasispatiënten dan bij mensen die de ziekte niet hebben.

Huid doet mee

Daarnaast zag de groep dat de effecten van deze nieuwe erfelijke factor voor een deel afhankelijk zijn van een andere, al bekende risicofactor. Het gaat om een bepaald HLA-type, dat een rol speelt in het afweersysteem. Prof dr Joost Schalkwijk, hoofd van de Nijmeegse onderzoeksgroep: “Afwezigheid van de beide genen, gecombineerd met dit HLA-type maakt de kans op psoriasis nóg groter. Ons onderzoek maakt duidelijk dat de oorzaak van psoriasis niet alleen in het immuunsysteem moet worden gezocht – wat tot voor kort iedereen dacht – maar óók in de huid zelf.”

In een eerder artikel in Nature Genetics maakte de groep van Schalkwijk al duidelijk dat kleine antimicrobiële eiwitten die de huid zelf aanmaakt, ook een rol spelen bij psoriasis. Mensen die veel van deze beschermende eiwitten aanmaken lijken beter beschermd tegen infecties, maar lopen een groter risico op het krijgen van psoriasis. Schalkwijk: “Met de recente ontdekkingen is een belangrijk deel van de genetische oorzaak van deze veel voorkomende huidziekte nu opgehelderd.”

Redactie Huidzorgen
Redactie Huidzorgenhttps://huidzorgen.nl
Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

- Advertentie -

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!