NieuwsPsoriasis

29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag

29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag. Overal ter wereld vinden op deze dag informatiebijeenkomsten, congressen, seminars en politieke lobby’s plaats om wereldwijd aandacht te vragen voor deze veel voorkomende, maar onderkende chronische huidziekte.

Psoriasis is een chronische huidaandoening die ook de gewrichten kan aantasten. Naar schatting laat maar 50% van de patiënten zich behandelen – meestal te wijten aan een ontbrekende diagnose, een gebrekkige kennis van de behandelmethoden of uit schaamte. De Belgische en Nederlandse patiëntenorganisaties Vlaamse Psoriasis Liga en de Psoriasis Vereniging Nederland (PVN)  organiseren ter gelegenheid van de Wereld Psoriasis Dag een reeks aan evenementen en bijeenkomsten.

Psoriasis Vereniging Nederland

Nationale Psoriasis Dag

Zaterdag 31 oktober vindt de Nationale Psoriasis Dag (NPD) plaats, de Psoriasis Vereniging Nederland organiseert deze dag eens in de twee jaar.

Psoriasis Vereniging Nederland meldt op haar website dat het programma dit jaar boeiender dan ooit is en doet een beroep op haar leden en psoriasis patiënten deze belangrijke dag bij te wonen.

Gordon over psoriasis

Bijzonder extraatje op deze NPD is dat Gordon aanwezig zal zijn. In het televisieprogramma Vinger aan de Pols vertelde de zanger onlangs dat hij ook psoriasis heeft, wat hij jarenlang verborgen heeft gehouden. Natuurlijk zal Gordon een lied zingen, en wel het inspirerende I am what I am.

Thema Nationale Psoriasis Dag

Het thema is comorbiditeit, oftewel ziek van psoriasis. Wie psoriasis heeft, loopt immers een verhoogd risico om ook andere chronische aandoeningen te ontwikkelen, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes. Dermatoloog Bing Thio van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zal hierover een lezing houden. Gheorge Pop, cardioloog van Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen, zal vertellen over het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Verder kunt u tal van interessante workshops bijwonen: over bijwerkingen van psoriasismedicijnen, over medicijngebruik, over voedingssupplementen en over de aandachttraining, een stressreductietraining waarvan is aangetoond dat mensen met psoriasis er echt baat bij kunnen hebben. En net als anders kunt u weer een uitgebreide informatiemarkt bezoeken, waar diverse standhouders zullen laten zien wat zij de mens met psoriasis te bieden hebben.

Fotostrip ‘Jeuk’

In het kader van de jaarlijkse Wereld Psoriasis Dag 2009, die plaatsvindt op 29 oktober, verspreidt de Psoriasis Vereniging Nederland (PVN) een bijzonder fotostripboekje met de titel “Jeuk!”.

Op de Nationale Psoriasis Dag zal het fotostripboek gepresenteerd worden en zal de dagvoorzitter, Clairy Polak, een exemplaar in ontvangst nemen.

De hoofdrol in dit fotoavontuur is weggelegd voor PVN-lid Esmeralda Zandstra. Naast haar figureren cabaretier Jan Jaap van der Wal, sportverslaggever Jan Joost van Gangelen en presentatrice Myrna Goossen.

Vlaamse Psoriasis Liga

Parlementair debat

Op 28 oktober organiseert de Vlaamse Psoriasis Liga een parlementair debat. Twee belangrijke kwesties van de vereniging komen aan bod namelijk;

– Zichtbare psoriasis en de vlottere toegang tot de nieuwe medicaties mét terugbetaling
– Dagcentra voor psoriasispatiënten met multidisciplinaire aanpak (zoals in veel Europese landen)

The Naked Truth

Naar aanleiding van de Wereld Psoriasis Dag heeft de Psoriasis Liga The Naked Truth naar België gehaald. Een unieke fototentoonstelling over psoriasis van de Duitse topfotograaf Ralf Tooten. Op de tentoonstelling zijn foto’s te zien van 19 mannen en vrouwen met psoriasis die zich letterlijk en figuurlijk bloot geven voor de lens.

Vanaf 29 oktober tot en met 8 november kan het Belgische publiek de tentoonstelling gratis komen bezichtigen:

Tour & Taxis: Havenlaan 86 C te 1000 Brussel (vlakbij Sainctelette)
Openingstijden:  van 10:00u tot 17:30u.

Psoriasis

Chronische huidziekte

Psoriasis is een van de meest voorkomende chronische huidziekten. Onderzoekers schatten in dat ongeveer 3% van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis. de meeste mensen leren leven met dagelijks pijn, jeuk en bloedingen die de ontstekende huid veroorzaken. Naast de lichamelijke klachten moet niet onderschat worden hoe groot de psychische belasting is in al zijn vormen.

Met name schaamte en onzekerheid en de constante angst voor afwijzing maken de ziekte geestelijk belastend.

Wat is psoriasis precies?

Psoriasis wordt veroorzaakt door een versnelde groei van de opperhuid. De versnelde groei zorgt meestal voor rooie plekken op het lichaam en witte schilfering van de huid. De schilfering veroorzaakt vaak ernstige jeuk klachten wat als reactie leidt tot krabbelen met bloedingen en ontstekingen tot gevolg. Het is niet bekend hoe deze versnelde huidgroei ontstaat. Dit maakt het vinden van een effectief medicijn niet makkelijker. Er is wel aangetoond dat er een erfelijke aanleg voor psoriasis bestaat.

Vormen van psoriasis

De bekendste vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris. Vulgaris bestaat uit scherp begrensde plekken van de huis met een rode ondergrond voorzien van witte schilfers. Vulgaris komt het meest voor op de ellebogen, kieën en op de onderrug. Minder vaak bestaat de psoriasis uit kleine druppelvormige plekjes over het hele lichaam, psoriasis guttata genoemd. Andere plekken waar psoriasis voor kan komen zijn het behaarde hoofd en de nagels. Natuurlijk kan de vorm en het voorkomen per persoon verschillend zijn.

Psoriasis artritis

Psoriasis kan samengaan met psoriasis artitis (arthropathica), dit leidt tot ontstekingen van de gewrichten. Gewrichten voelen warm aan en kunnen rood, gezwollen en/of pijnlijk zijn.

Fotografie: Aitor Guitarte

Ook interessant

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button