NieuwsPsoriasis

Wereld Psoriasis Dag, 125 miljoen mensen vragen uw aandacht

Vandaag 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag, naar schatting 125 miljoen mensen leven wereldwijd met deze ziekte.

Overal ter wereld vinden vandaag informatiebijeenkomsten, congressen, seminars en politieke lobby’s plaats om wereldwijd aandacht te vragen voor deze veel voorkomende, maar onderkende chronische huidziekte.

Psoriasis Vereniging Nederland

De Psoriasis Vereniging Nederland organiseert in samenwerking met de Vlaamse Psoriasis Liga. Locatie: Hotel- en congrescentrum Papendal te Arnhem. Hier is voldoende parkeerruimte aanwezig. Voor treinreizigers rijden er pendelbussen tussen NS-station Arnhem en Papendal.

Het thema is psoriasis en intimiteit. Intimiteit is meer dan seksualiteit. Intimiteit gaat over met elkaar omgaan, samenleven en aanraken. Voor mensen met psoriasis vaak een probleem. Hoe gedraag ik me in de kleedkamer van de sportclub? Hoe verzorg ik mijn kind? Krijg ik ooit een relatie? Hoe vertel ik het mijn collega’s? Wat gebeurt er als ik in een verzorgingstehuis terechtkom?

Met hulp van een aantal deskundigen (zie programma) wordt gezocht naar een antwoord op al dit soort vragen.

Bekijk het volledige programma

Over Psoriasis

Chronische huidziekte

Psoriasis is een van de meest voorkomende chronische huidziekten. Onderzoekers schatten in dat ongeveer 3% van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis. de meeste mensen leren leven met dagelijks pijn, jeuk en bloedingen die de ontstekende huid veroorzaken. Naast de lichamelijke klachten moet niet onderschat worden hoe groot de psychische belasting is in al zijn vormen.

Met name schaamte en onzekerheid en de constante angst voor afwijzing maken de ziekte geestelijk belastend.

Wat is psoriasis precies?

Psoriasis wordt veroorzaakt door een versnelde groei van de opperhuid. De versnelde groei zorgt meestal voor rooie plekken op het lichaam en witte schilfering van de huid. De schilfering veroorzaakt vaak ernstige jeuk klachten wat als reactie leidt tot krabbelen met bloedingen en ontstekingen tot gevolg. Het is niet bekend hoe deze versnelde huidgroei ontstaat. Dit maakt het vinden van een effectief medicijn niet makkelijker. Er is wel aangetoond dat er een erfelijke aanleg voor psoriasis bestaat.

Vormen van psoriasis

De bekendste vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris. Vulgaris bestaat uit scherp begrensde plekken van de huis met een rode ondergrond voorzien van witte schilfers. Vulgaris komt het meest voor op de ellebogen, kieën en op de onderrug. Minder vaak bestaat de psoriasis uit kleine druppelvormige plekjes over het hele lichaam, psoriasis guttata genoemd. Andere plekken waar psoriasis voor kan komen zijn het behaarde hoofd en de nagels. Natuurlijk kan de vorm en het voorkomen per persoon verschillend zijn.

Psoriasis artritis

Psoriasis kan samengaan met psoriasis artitis (arthropathica), dit leidt tot ontstekingen van de gewrichten. Gewrichten voelen warm aan en kunnen rood, gezwollen en/of pijnlijk zijn.

Wereld Psoriasis Dag

Voor meer informatie over Wereld Psoriasis dag verwijzen we je naar de internationale website www.worldpsoriasisday.com

Ook interessant

Redactie Huidzorgen

Huidzorgen.nl is een online gezondheidsmagazine gericht op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, de huid. Een gave huid is niet voor iedereen vanzelfsprekend! Zou je willen bijdragen aan Huidzorgen.nl doormiddel van een gast blog en/of wil je auteur worden dan nodigen we je van harte uit te reageren!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button