Zeven doden na verkeerd gebruik methotrexaat

Sinds 2007 zijn dertien mensen het slachtoffer geworden van het medicijn methotrexaat nadat dit verkeerd is voorgeschreven.

Van de dertien slachtoffers zijn er zeven overleden. Dat meldt de brancheorganisatie KNMP in een reactie op de dood van een Utrechtse vrouw eerder dit jaar na een doseerfout met methotrexaat.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat de betrokken apotheker in dit geval zo blunderde dat hij voor de medische tuchtrechter wordt gebracht, dit bevestigde een woordvoerder van de IGZ zaterdag.

De vrouw van 57 jaar uit Utrecht had reumaklachten. Om de klachten te verminderen, nam zij elf dagen lang het medicijn methotrexaat. Ze had dat echter eens in de week moeten krijgen. Uiteindelijk is zij volgens de IGZ in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van verkeerd gebruik van het medicijn.

Volgens de woordvoerder van de KNMP zijn in alle dertien gevallen de problemen ontstaan door verwisseling van eenmaal per week met eenmaal per dag.

“De KNMP heeft eerder het initiatief genomen om in overleg met andere organisaties adviezen op te stellen en maatregelen te nemen om de kans op doseerfouten met het medicijn methotrexaat uit te sluiten.

Toch is het bij een Utrechtse vrouw van 57 jaar alsnog fout gegaan.”

Reumatoïde artritis en psoriasis
Methotrexaat wordt vooral voorgeschreven bij reumatoïde artritis en de huidaandoening psoriasis in een dosering van eenmaal per week. Soms wordt het ook aan kankerpatiënten voorgeschreven in een dosering van eenmaal per dag.”

Methotrexaat
methotrexaat, ook wel MTX genoemd, wordt gebruikt als ontstekingsremmer en onderdrukker van het menselijk afweersysteem. Het wordt in een lage dosering voorgeschreven bij aandoeningen als reuma, astma, de ziekte van Crohn en psoriasis.

In een hogere dosering wordt het ook gebruikt om de groei van sommige tumoren bij kanker te remmen. Methotrexaat is verkrijgbaar als tabletten en injecties. In ziekenhuizen wordt het vaak via een infuus toegediend.

Nadeel van het middel – een foliumzuurantagonist.- is dat het niet alleen de aanmaak van nieuwe kankercellen remt, maar ook die van gezonde cellen. Daardoor zijn de bijwerkingen vaak op plekken waar de cellen zich delen, zoals maag, huid, bloed en haar.

Voorkomen
Als artsen bij het voorschrijven van methotrexaat altijd de reden van voorschrijven, bijvoorbeeld reuma, op het recept vermelden, kan dat volgens de apothekersorganisatie ernstige doseerfouten voorkomen.

De inspecti heeft samen met het KNMP en andere partijen afgesproken waarschuwingsstickers op de verpakking te plakken. Wanneer die er komen is nog niet duidelijk.

Plaats een reactie